1 млрд. лева отиват за вдигане на ниските пенсии

Новините

03-07-2015, 07:05

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Допълнително е предвидена възможност всички пенсии да бъдат увеличени с 40%

Пенсионната реформа ще освободи 1 млрд. лв., които в момента отиват за запълване на дефицита в НОИ и с тях ще се подпомогне по-големият ръст на ниските пенсии. Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин при първото четене на предложените от него и правителството промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Допълнително е предвидена възможност всички пенсии - и старите, и новите, да бъдат увеличени с 40% спрямо сегашните нива, подчерта Калфин. Това ще стане чрез увеличение на коефициента на тежест на годините осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсията. В момента този коефициент е 1,1, а предложението на МС е да стане 1,5. Вдигането на пенсиите по този начин ще става постепенно и ще завърши през 2027 г., обясни шефът на социалната комисия Хасан Адемов.

Само правителствените промени в КСО бяха подкрепени от депутатите на първо четене, въпреки че бяха разглеждани заедно с още пет - на "Атака" - минималната пенсия да стане 500 лв., две на БСП за замразяване ръста на възрастта за пенсия и рязък скок на осигуровките, на Патриотичния фронт - за пенсионирането на моряците, и на Велизар Енчев за условията за пенсия на военните от резерва.

Предложенията на правителството за пенсионна реформа минаха с успех с подкрепата на ДПС, тъй като подкрепящите управлението депутати от Патриотичния фронт гласуваха въздържал се. Те бяха за всички опозиционни предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. 4 гласа от ДПС заедно с пълната подкрепа на ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок стигнаха на Калфин да прокара на първо четене пенсионната реформа.

Преди гласуването за нуждата от т.нар. динамично мнозинство предупреди депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той похвали предложенията на вицепремиера Калфин, въпреки че според него правителството трябвало да не прави компромис с исканията на синдикатите и работодателите. Риск пред пенсионната реформа остава демографската ситуация и липсата на голям икономически растеж, предупреди Адемов.

Възрастта за пенсия за масовата трета категория труд да нарасне до 65 г. и за мъжете, и за жените, като увеличението ще е с по 2 и по 1 месец на година, предвиждат предложенията на МС. Първите мъже, които ще се пенсионират на 65 г., ще са родени през 1964 г., а първите жени - през 1972 г., обясни вицепремиерът Калфин на депутатите.

Предвидено е и увеличение на пенсионната възраст за работещите в първа и втора категория, като тя ще стигне съответно до 55 и до 60 г., отново и за мъжете, и за жените. Заради предложеното изравняване на възрастта за мъжете и жените социалистката Мая Манолова призова всички депутатки на фронт срещу пенсионната реформа. Реформата на Калфин въвежда и възраст за пенсиониране на военни и полицаи.

През 2016 г. тя ще е 52 г. и 10 месеца - възрастта, на която те се пенсионират и в момента, обясни вицепремиерът. Ще нараства с по 2 месеца на година, докато стигне 55 г. Остава изискването да имат поне 27 г. осигурителен стаж, от които 18 г. да са в системата. Въвежда се обаче възможност рано да се пенсионират и вече бивши служители от сектор "Сигурност", а не само настоящи, както е в момента.

"Предложенията се свеждат до намаляване на изискванията - за възраст, за стаж, и увеличение на пенсиите. Няма как да стане. Не виждам как намалявате възрастта и стажа, а увеличавате пенсията", коментира Калфин забележките на депутати при дебата. "Мисля, че разбирам от финанси, но от фокуси не разбирам", допълни той.

Нова формула за изчисляване на намалението на пенсиите от НОИ за хората, които се осигуряват и в частен фонд, ще предложи Реформаторският блок при второто четене на пенсионната реформа. С нея пенсията нямало да се намалява с 28%, а с 15 и хората ще спечелят 13 на сто по-голям доход от държавата. Искането на РБ е при изчисляване на намалението за осигуровка да се брои и вноската от 12%, която прави държавата за всеки работещ, обясни лидерът на ДСБ Радан Кънев. Такова искане бе поставяно вече от бизнеса и пенсионните фондове, но финансовият министър Владислав Горанов се противопостави.

"Ще държим ултимативно на това условие, иначе е ограбване на хората", заяви Кънев. Новата формула, както и други мерки, които да направят частното осигуряване привлекателно, трябвало да се вкарат поне за хората, които са родени след 1970 г., обясни лидерът на реформаторите. "Проектът на правителството за пенсионна реформа е недостатъчно смел, но достатъчно умен, за да се гарантира, че и тези, които гласуват "против" сега, няма да го променят в следващия парламент", обясни Кънев от парламентарната трибуна.

"Част от стъпките са недостатъчни, но са в правилна посока. Пречупването на страха да предприемем изобщо нещо ще позволи на сегашното и на следващи управления да направят следващата стъпка в правилната посока, без да ги е страх, че чупят табута, страх, в който живеем в последните 10 г.", допълни той.