Част от центъра става културна ценност от национално значение

Мисия Варна

02-07-2015, 17:13

Снимка:

zemlemoria.org

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До момента няма постъпили жалби срещу министерската заповед

Част от центъра на Варна става археологическа недвижима културна ценност от национално значение. Това предвижда заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, издадена през април и обнародвана в Държавен вестник на 19 май 2015 г. 

Документът е издаден по предложение на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство във връзка с Третия варненски енеолитен некропол. Става въпрос за площ от 36 декара, заключена между улиците "Хан Тервел", "Григорий Цимблак", "Тодор Влайков", източния край на ул."Константин Доганов", "Антон Страшимиров" и "Филип Тотю". 

От районната администрация в "Одесос" съобщават едва сега за промяната. Оттам информират собствениците и носителите на вещни права, че могат да се запознаят със заповедта и да научат за произтичащите от нея последици в понеделник и четвъртък от 9 до 12 часа в кметството. До момента няма постъпили жалби срещу министерската заповед, съобщиха за Varnautre.bg от районната администрация.

Със заповед на културния министър, също от април, се променя и статутът на Средновековния манастир в местността Караач теке от архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение в групова археологическа недвижима културна ценнност с национално значение. Раннохристиянската базилика "Джанавар тепе" вече ще се счита за групова археологическа недвижима културна ценност с национално значение.