Витлеемска звезда изгря в небето

Животът

30-06-2015, 23:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Същинската прегръдка на Юпитер и Венера е на 1 юли в 9:40 часа

На 30 юни веднага след залеза на Слънцето в югозападната част на небосклона Венера и Юпитер се приближиха на минимално разстояние помежду си. Уникалното явление, в което двете планети изглеждат като една светещата звезда, се случва веднъж на 2000 години.  При предното им сливане се е "родила" митичната Витлеемска звезда, изгряла по време на раждането на Христос. Сближаването на двете планети е известно като "прегръдката". За наблюдателите, невъоръжени с телескопи, те приличат на двойна звезда.

Заради липсата на облачност много добър изглед към Витлеемската звезда тази нощ има по Черноморието. За да видят астрономическото явление, тези които са във Варна трябва да погледнат на запад.

Съвпадът на Венера с Юпитер започна днес в 12:40 часа. Веднага след залез двете планети визуално имаха около сантиметър разстояние помежду си, след което то бавно продължи да намалява. Абсолютният съвпад на планетите ще бъде на 1 юли сряда в 9:40 часа. Аспектът свършва на 1-ви юли сряда в 23:40 ч. След 23:40 Венера и Юпитер вече ще са в различен градус.