Комари заразяват кучета със смъртоносен паразит

Животът

30-06-2015, 18:41

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За последната седмица само в един ветеринарен кабинет във Варна има 10 диагностицирани случая

Бум на заразени домашни любимци с опасен паразит, пренасян от комари, отчитат ветеринари във Варна. Дирофилариозата при кучета е паразитно заболяване, което се причинява от кръгъл червей (Dirofilaria immitis), развиващ се в кръвоносната система на гостоприемника. Заболяването се предава чрез кръвосмучещи комари или по кръвен път. 
Паразитозата е широко разпространена в топлите средиземноморски страни – Гърция, Италия, Испания, в южните части на САЩ, а и напоследък в България. От 2001 година насам се регистрират средно около 20 случая годишно, доказани с кръвни изследвания, като броят им постоянно се увеличава. 

Само за последната седмица в една ветеринарна клиника във Варна са регистрирани 10 случая на дирофилария. Болестта е характерна за животни, обитаващи райони около блата и гори. Смучейки кръв от здраво животно, комарите впръскват част от стомашното си съдържание и така "инжектират" ларвите в него. Краен гостоприемник е кучето. След дълъг инкубационен период от около 6 месеца се развиват възрастни паразити, които живеят в белодробните артерии и сърцето. Червеите са дълги 17-27 см. Колкото по-голям е броят на паразитите толкова по-тежка е болестта и завършва фатално.

Наличието на големия брой диагностицирани животни в морската столица показва, че в градската среда са се появили заразени комари, коментираха специалисти. 

Поради зачестилите случаи на дирофилариоза ветеринари обясниха, че симптомите при четириногите са кашлица, лесна уморяемост, намалена физическа активност, отслабване, отказ от храна.

На този етап препаратът за борба с възрастните форми на паразитът се набавя трудно и цената му е доста висока. Може да се прави профилактика чрез таблетки. Най-застрашени са кучетата живеещи на открито и ловните породи. Въпреки това в последните седмици заболяването е било диагностицирано дори и при дребни породи кучета, живеещи само у дома, посочиха ветеринарните специалисти. 

Профилактиката се извършва задължително след изследване за вече съществуващо заболяване, защото в противен случай може да е фатална. Диагноза се поставя на място в клиника чрез микроскопско изследване или с кръвен тест.