Марк Клок: Целта е Черно море да финишира в Топ 3

Искам един ден да играя в Англия, каза още холандецът

След поредната тежка тренировка Марк Клок се съгласява да даде интервю за читателите на „Тема Спорт: "Тъкмо свършихме. Сега е време за почивка преди следващото занимание", заявява холандецът, който вече се чувства в България като у дома си. „Животът във Варна е прекрасен, имаме си море и плаж и лятото е страхотно“, казва 22-годишният халф на Черно море. И допълва, че всеки фен може да го намери на страницата му във Facebook – marcklok10. Той стартира кариерата си в Утрехт, преминава през шотландския Рос Каунти, преди да се озове на „Тича“. На 16 и 23 юли му предстоят мачовете от втория квалификационен кръг от Лига Европа срещу Динамо Минск.

Марк, влиза ли отборът във форма за новия сезон, след като финишира миналия по незабравим начин – с първата Купа на България във витрината на клуба?

- Работим здраво, няма място за отпускане, защото след две седмици ни предстоят мачове в Лига Европа. Трябва да сме отлично подготвени за тях. В момента тренировките са тежки, но това е добре, на мен ми харесва. Трябва да положим добра физическа основа за новия сезон. Мисля, че го правим.

Към отбора се присъединяват и нови попълнения (б.а. – до момента Черно море подписа със защитника Жиньо и халфовете Бурабия и Вареа) – ще вдигнат ли те класата?

- Мисля, че са добри играчи, ще направят тима по-силен. Справят се с изискванията. Сега е моментът да намерим точния стил. Според мен пасват на отбора и ще разполагаме с добър състав през новата кампания.

Имаш опит в шотландския футбол. Защо реши да отидеш там още 20-годишен?

- Бях част от Утрехт, но ми се отвори възможност да заиграя във Висшата лига на Шотландия. На мен ми харесва английския футбол, мисля, че стилът на Албиона ми приляга и затова се съгласих да отида в Рос Каунти. От там по-лесно след това можех да премина в английски отбор. Но в крайна сметка се оказа, че в Шотландия не ми харесва, не ми харесваше и отборът. Затова и пристигнах в България, където определено ми е добре. Харесвам Варна, треньора, съотборниците си. Изминалият сезон бе успешен както за отбора, така и за мен.

Как пристигна в Черно море?

- Получих обажда не от мениджър, който ме попита дали искам да играя в Черно море. Не знаех нищо за клуба и затова дойдох на място да се убедя за какво става въпрос. Изкарах една седмица, хареса ми и останах. Сега вече съм влюбен във Варна – чудесен град. Хората в клуба са прекрасни, грижат се за мен – персоналът и треньорът са отлични. Не бих могъл да искам нещо по-различно.

Много по-различно ли е отколкото в Холандия и Шотландия?

- Да, разбира се. Всяка страна си има култура и начин на живот. След 2-3 месеца обаче в България започнах да се чувствам като у дома си.

Какво е нивото на футбола ни?

- Според мен е добро. Ако трябва да го сравним с Холандия – бих казал, че тук отборите не могат да се сравняват с Аякс, но най-силните имат качества да се състезават в елита.

Какъв треньор е Никола Спасов?

- Трябва да се отбележи, че повиши качеството на отбора. Говорим за добър човек, който е отворен към играчите. Може да ти вдъхне увереност, тактически е много добре подготвен. Той е един от най-добрите, с които съм работил.

Вярваше ли, че ще спечелиш трофей с Черно море, когато подписваше договор?

- Не съм мислил за купи. Исках само да играя редовно, да се представям добре и да прогресирам. Но ето че спечелихме купата. Отвори ни се шанс за нея и не спирахме да си повтаряме ден след ден, че трябва да я вземем, че това е напълно възможно.

Какво ви беше мотото за този мач, след като преди финала Левски ви победи два пъти – с 5:2 на „Герена“ и 2:0 във Варна?

- Всички искахме много да спечелим. За мен това беше като фикс идея, най-големият ми мач до момента. Казах първо на себе си, а след това и на отбора – „Момчета, вярвайте. Вярвайте, че ще спечелим. Биха ни два пъти, но това няма никакво значение. Важно е какво ще направим сега“. Така бе с всички. Работихме здраво и вдигнахме трофея. При това заслужено.

Какво ти мина през главата, когато Стенио беше изгонен?

- Не се почувствах добре – бе изминал едва около половин час от мача, а ние останахме с 10 души. Но вярвахме толкова силно, че това не повлия на представянето ни. Дори с човек по-малко бяхме по-добрият отбор, борихме се като животни, за да успеем. Затова всеки заслужава поздравления.

Вече вдигна купа, но все още не си отбелязал гол…

- Така е. Вкарах един, но съдията не го зачете. Ще се постарая да реализирам скоро.

Може би това ще се случи срещу Динамо Минск в мачовете от Лига Европа?

-Дано. По-важното е, че ще участваме в евротурнирите. Много искам да се представя силно в тези мачове. Дано да победим и да се класираме за следващия кръг. Да участваш в Лига Европа е сериозно постижение. Към мен имаше интерес от други клубове, но останах в Черно море точно заpaди предстоящите мачове. Мениджърът ми ме информира, че ме искат от чужбина. Аз обаче настоях, че не бива да избързваме с трансфер. Казах му, че е рано да напускам, защото имаме добър отбор и можем да направим по-сериозен пробив.

Какво знаеш за Динамо Минск?

- Знам, че говорим за голям клуб в Беларус. Но това няма толкова значение. По-важното е, че знам, че ние разполагаме с добър отбор. Вярвам, че можем да ги елиминираме.

Каква е целта пред Черно море?

- Нямаме поставена такава от ръководството. Но целта пред мен е да играем добре и да финишираме в Топ 3. Според мен е възможно, защото имаме качествен отбор.

А какво искаш да постигнеш в кариерата си?

- Да направя следващата крачка в развитието си – може би в България, а защо не и в чужбина. Искам един ден да играя в Англия. Целта ми е да се представям на висота – такава, че през зимата да ме пожелае голям клуб. За да стане това, трябва да подобрявам представянето си всяка седмица, да стана наистина важна част от Черно море.

Можеш ли да се опишеш? Какъв човек е Марк Клок?

- Марк Клок е гладиатор, човек, който воюва за това, в което вярва. Човек, който не си взима почивка, докато не постигне целите си.

Кой отбор ти прави най-голямо впечатление в България?

- Лудогорец е чудесен отбор, който се представя силно в Европа. Освен това в него играе мой приятел – Върджил Мисиджан. А още един ще се присъедини – Джоди Лукоки. Познавам ги от Холандия, играли сме много пъти един срещу друг в Холандия. Пожелавам им да влязат в Шампионската лига.

Кой е най-добрият ти приятел в отбора?

- Всички в състава са добри момчета, поддържаме приятелски отношения, често обядваме заедно, което е добре за колектива.

Кой е най-добрият, с когото си играл?

- Труден въпрос, не мога да кажа. Идол обаче ми беше Дейвид Бекъм.