Варненци гледат късометражно кино на плажа

Варна Лайф

24-06-2015, 10:52

Снимка:

организаторите

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

68 филма от 30 държави в селекцията на "Карантината“

68 филма от 30 държави ще бъдат представени на първия фестивал за късометражно кино във Варна, наречен "Карантината". Заглавията са подбрани от общо 3262  подадени документални, игрални и анимационни късометражки от 111 страни, информират организаторите от арт сдружение "Дедал". Кинофорумът ще се проведе в дните от 2 до 5 юли, а негов домакин ще бъде плажът на рибарско селище "Карантината".

Филмите, които ще бъдат показани в първото издание на "Карантината", са създадени  през последните 2 години и са на млади автори до 35 години, някои от които ще направят дебюта си пред публика. Така фестивалът ще изпълни част от мисиите си - да бъде място за изява на непопулярни имена от кино средите, да срещне на едно място представители на различни култури, етноси, религии, а също и да популяризира каузата за опазване на рибарското селище "Карантината".

Фестивалът ще бъде открит с документалния филм "Кatchamata" от Индонезия на режисьора Педрам Яздани. Лентата е за подводния свят на индонезийското племе Баджао, общността известна като "морските цигани на Малайзия и Индонезия“,която живее на кокилени къщи над водата и за която подводният риболов без екипировка е ежедневие и начин на живот. Герой на филма е 10-годишният Ирхан, който показва борбата на своята общност да запази автентичните начини за подводен риболов на племето си, вместо да ги замени с модернитете и масивни, но разрушителни техники за улов.

"Избрахме точно този филм да открие фестивала, защото поставя аналогични проблеми с тези, които имат рибарите от "Карантината" – да опазят бита и поминъка си сред бетонната пустиня на модерните хотели и сгради, превземащи нови и нови територии от брега и застрашаващи съществуването на рибарската задруга", споделят организаторите.

Фестивалът има и съпътстваща програма, която ще представи избрана селекция от филми, показани на Cinemavvenire Film Festival през 2014 в Рим, Италия. Входът на всички прожекции е свободен. Организаторите осигуряват и безплатен транспорт до сцената на фестивала, като тръгването от Варна ще става от сградата на стоматологията всеки фестивален ден от 19 до 20 часа, а връщането – от 23 до 00.00 часа.