Здравна каса праща прокуратурата в Онкото

Крими

23-06-2015, 15:08

Снимка:

СБАЛОЗ – Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

От Онкото обидени на здравния министър

На болничното заведение обаче няма връчен официален констативен протокол, нито акт за констатирано нарушение

Икономическата полиция, Прокуратурата и Изпълнителната агенция "Медицински одит" ще нищят дейността на варненската Онкоболница. Причината е, че контролиращи екипи на Националната здравноосигурителна каса са констатирали фрапиращо нарушение в СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков", съобщава Касата на официлания си сайт. 

При извършената проверка е констатирано, че лечебното заведение провежда лекарствена терапия на онкоболни пациенти с лекарствения продукт LH156 Herceptin, като в повечето случаи изписаното количество от препарата не съответства на приложеното количество, посочено в отчетните документи. В документите е посочено едно количество, а в медицинската документация на пациентите (температурен лист) е записано друго количество, което е по-малко от изписаното и отпуснато от болничната аптека. В някои случаи антитуморната терапия е започнала без решение на Клиничната онкологична комисия. По предварителни данни сумата от 29 615 лв. се явява като разлика от изписано и приложено количество на медикамента за период от пет месеца.

При извършената проверка е установено и, че лечебното заведение неправомерно е отпускало лекарствени средства, съдържащи наркотични вещества и неоснователно е получило сума в размер на 50 301.83 лв. за опиоидни аналгетици по Клинична процедура (КПр) №6 "Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания".

Констатирани са и други нарушения, като: неспазване на индикации; нарушения на лечебно-диагностичния алгоритъм; неспазване на изискванията на завършена клинична пътека; нерегламентирано заплащане от страна на пациенти; документални нарушения.

Общите санкции, наложени на болницата, са на минимална стойност 25 500 лв. Направени са предложения за възстановяване на неправомерно получени суми на стойност 13 642 лв.

От позицията на екипа на СБАЛОЗ - Варна по повод прессъобщение на НЗОК стана ясно, че официално констативен протокол и акт за нарушение на болницата не е връчван. "На "СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков – Варна" ЕООД няма връчен официален констативен протокол, нито акт за констатирано нарушение от проведена проверка, които да съответстват на съдържанието на цитираното съобщение.

Намираме за най-малкото некоректно опубличаването на данни, които подлежат на обжалване в установения от законодателството срок и в този смисъл са неокончателни.  

Екипът на СБАЛОЗ – Варна се придържа към добрия тон и държи да е коректен при коментар на всеки факт, свързан с живота и здравето на пациентите на болницата, и се надява това да стане валидно за всички институции, свързани със здравеопазването, коментираха от Онкото.