Отлагат поскъпването на тока с един месец

Парите

23-06-2015, 07:17

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Парламентът ще предложи законови промени, за да може отлагането на ценовото решение да стане факт

Парламентът ще даде възможност на КЕВР да преосмисли новия ценови модел на тока, който трябва да влезе в сила от 1 юли. Това стана ясно вчера след среща на представители на всички парламентарни групи в НС. "Ще бъдат предложени и ще бъдат разгледани законодателни промени, които да позволят да бъде отложено влизането в сила на ценовия модел", заяви след срещата депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на НС Димитър Главчев. Отсрочката най-вероятно ще бъде от 1 месец. За тези 30 дни Държавната финансова инспекция ще приключи одита си над ВЕИ сектора. От 1 юли влиза в сила новият ценови период, а сметките за електроенергия

ще скочат заради новия модел

- за потребителите с между 1,4 на сто до 3%. При бизнеса пък поскъпването е между 13 и 20% за преобладаващата част от предприятията и между 4 и 13% за най-големите производства. Бизнесът заплаши с протести, а премиерът Бойко Борисов също се обяви против качването на цените. Министър-председа-телят вече лансира идеята за отлагане на влизането в сила на новия ценови период.

Днес парламентарната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР ще се събере на извънредно заседание. На него ще бъде изготвен доклад, както и проект на решение какви точно да бъдат законодателните действия на НС по казуса.
Конкретните законодателни стъпки ще бъдат съобразени от юридическите експерти, допълни Главчев.

Утре точно в началото на пленарната зала депутатите ще изслушат КЕВР за цените на тока. Регулаторът по закон в момента се избира от НС и това е органът, който следва да упражнява контрол. "В рамките на изслушването ще може да чуем какво точно са имали предвид комисарите, когато предлагат ценовия модел от 1 юли. След това с проекта за решение ще имаме възможност да им предоставим възможностите за реакции така, че това, което предлагат, да е възможно най-благоприятното за всички български граждани, както и за бизнеса", каза зам.-председателят на НС.

Той беше категоричен, че с тези действия не става дума за намеса в работата на независимия регулатор. Всички власти, макар и независими, трябва да работят в синхрон, заяви той. Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че правителството също прави всичко възможно да се предложат допълнителни мерки за намиране на буфери в енергетиката. Все още не е ясно обявеното намаляване на административните разходи с 10% колко пари ще донесе, обясни тя. Депутатът от БСП Жельо Бойчев пък нарече инициативата за отлагането на влизане в сила на ценовия период опит панически да се прехвърли отговорността за поскъпването на тока към парламента.

Русия казва за газовия хъб у нас в края на юли

Очаква се Русия да даде своето становище по идеята за изграждане на газов хъб у нас в края на юли. Това ще стане в рамките на заседанието на смесената междуправителствена комисия, съобщи по БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Петкова се срещна с руския си колега Александър Новак в рамките на икономически форум в Санкт Петербург. "Това, че те приеха нашето предложение за разглеждане на нашата идея за изграждане на газов хъб на територията на България, ще я обсъдят, ще анализират и това, че ще получим отговор, смятам, че е един добър знак", каза Петкова. По отношение на "Южен поток" Петкова съобщи, че руската страна разглежда друг проект. Това, както е известно, е този за "Турски поток". По-късно през деня руското електронно издание “Регнум" цитира експерти, според които с предложението си на практика България се опитва да попречи на газовия транзит по новия маршрут през Турция.

Новата тарифа на синьото гориво ясна на 26 юни

На 26 юни на закрито заседание енергийният регулатор ще определи цената на природния газ за третото тримесечие. Предложението на газовия доставчик е цената да бъде намалена със 7,11%, докато КЕВР предвижда спад със 7,53%. От “Булгаргаз" съобщиха, че през летните месеци, когато цената на природния газ намалява, доставчикът “Газпром" увеличава калоричността на суровината и това увеличава разходите на "Булгаргаз". Те са от порядъка на 90 стотинки за 1000 куб. м, което не е отразено в доклада на КЕВР.