Протестът срещу скъпия ток може да се пренесе на улицата

Новините

22-06-2015, 07:00

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Спирането на заводи и производства за час в петък ще бъде само първата стъпка в опитите на бизнеса да отрезви Комисията за енергийно и водно регулиране

Над два часа продължи срещата на премиера и министрите за тока. В крайна сметка обаче и вицепремиерът Томислав Дончев, и ресорният министър Теменужка Петкова заложиха на познати мерки, които могат само временно да тушират проблемите.
Спирането на заводи и производства за час в петък ще бъде само първата стъпка в опитите на бизнеса да отрезви Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя предлага шоково увеличение на тока за фирмите с 20%. В петък работодателските организации БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ обявиха, че хиляди дружества ще протестират за час заради скока със 112% на таксата "задължение към обществото". Тя отива в НЕК за покриване на разходите за зеления ток, тока от когенерации и от "Марица-изток" 1 и 3.

"Протестът ще бъде стъпаловиден. Първо ще спираме работа за час, на другия ден - за два, после - за три", обясни председателят на БСК Божидар Данев. Шефът на КРИБ Евгений Иванов допусна, че може да се стигне до протести по улиците. "Част от нашите членове искат да блокират магистрали, но ние вярваме, че въпросът може да се реши и по друг начин", обясни председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него в енергетиката има още много резерви и те се крият в т.нар. неефективности, вредното управление на държавните фирми и неспазването на закона. Бизнесът поиска цените на тока да се запазят до Нова година, след което да се премине към ударни реформи. Велев изрази готовност на работодателите да участват в посочването и решаването на тези проблеми. По думите му фирмите няма да се справят с новите цени, а някои от тях дори вече са предупредили за готвените съкращения. "Бизнесът не може да поеме увеличението - в брашнения чувал не остана повече брашно за изтупване", заяви той. По думите му има опити да се противопостави едрият бизнес на дребния и обществото - на бизнеса.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов за малките и средните предприятия не се предвижда никаква грижа. "Продължава да се субсидира електричеството за гражданите за сметка на фирмите", заяви той. Подкрепи го и Константин Стаменов, председател на Федерацията на големите консуматори на ток.

Божидар Данев от БСК смята, че секторът е "смъртоносно болен" и сега иска да прехвърли тази болест на бизнеса. Според него една от причините са грешните решения с договорите с "Марица-изток" 1 и 3, контрактите с ВЕИ фирмите, разходите по "Цанков камък" и др. От Минно-геоложката камара вчера също поискаха реформи, но заявиха, че подкрепят в усилията й ресорния министър Теменужка Петкова, "защото тя завари много тежко наследство".

В опит да овладее бунта на работодателите премиерът Бойко Борисов събра на извънредна среща министрите. В петък той застана на страната на фирмите и изненадващо заяви, че е готов да участва в протестите. Против новите цени на тока е и цялото правителство, стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев. Вместо да дадат конкретни предложения, министрите заложиха на шаблони - трябва да се търси консенсус, дефицитът в НЕК и БЕХ трябвало да намалее. Въпреки че новите цени на тока ще влязат в сила след 7 работни дни, управляващите предложиха публична дискусия за изход от ситуацията. Дончев призова Народното събрание да организира дебат с КЕВР, която редовно дефилира в парламента, последно - миналата седмица.

Все пак Дончев обяви, че държавата е готова да намали с по 10% разходите в държавната енергетика в идните три години, но не стана ясно как ще бъде изпълнено това. Енергийното министерство щяло да разшири кръга на индустриите, които ще бъдат подпомогнати заради скъпия ток. Според проектонаредба става сума за около 30 фирми, които ще бъдат облекчени с 85% от т.нар. зелена компонента, която попада в таксата "задължение към обществото".

ДЕЖАВЮ

Финансовата инспекция ще провери разходите на ВЕИ фирмите, каза още Дончев. Проверката се анонсира периодично от премиера и министрите му, но все още не е приключила. Подобна проверка бе започната, но недовършена от миналия състав на регулатора преди година. Предварителните резултати тогава показаха драстични разминавания и пълен хаос в документите. Оказа се, че токът на някои от тях е бил изкупуван още преди те да са получили разрешение за работа. Окончателните данни обаче така и не бяха представени.
ПОДКРЕПА
ДБГ заяви, че не приема предложеното увеличение на енергията. Партията настоява за изслушване на шефа на КЕВР Иван Иванов, публикуването на всички договори за изкупуване и доставка на електроенергия след промени в Закона за енергетиката и одит на всички държавни предприятия и търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие в сектора. Американската търговска камара обяви, че подкрепя правителството и КЕВР за реформи в енергетиката, без да конкретизира. Правителството се опитва да избяга от отговорност за повишаването на цените на тока, каза лидерът на БСП Михаил Миков.