120 лева за настинка в морските курорти

Туризъм

21-06-2015, 07:51

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Почивката на море може да ви излезе по-скъпо, ако се нуждаете от лекарска помощ

Нито една от регистрираните 15 медицински практики в курортите край Варна няма договор с Националната здравно-осигурителна каса, показа проверка на "Труд". Ако български турист потърси помощ там, ще си плати по тарифите, които медиците са договорили с чуждестранните застрахователни компании.

При най-масовите случаи - на настинки и хранителни проблеми, целият досег на пациента с медицинското лице струва около 120 лева, като това включва преглед, издаване на рецепта и медикаменти. При ортопедичните травми е възможно сумата да достигне до 400 евро. Нормалните манипулации, като поставяне на инжекция и обработка на рана, са между 20 и 40 лева. Всеки случай, който не може да бъде обработен в курортните практики, се изпраща в МБАЛ "Св. Анна". За целта в курортите има частни линейки, които таксуват по 1 евро на километър.

Българин от друг град може да отиде до Варна и посети произволно избран общопрактиктикуващ лекар, ако си носи здравно-осигурителната книжка. Това не се отнася за спешните случаи, които се поемат от МБАЛ "Св. Анна". В последните години кешовите плащания за прегледи и манипулации са сведени до минимум, твърди д-р Ивайло Бояджиев, който има медицински практики на Златни пясъци и на Св. св. Константин и Елена.