Изследват за салмонела ръководството на "Гълъбче", още 3 деца се разболяха

Като най-възможна се приема тезата, че някой е останал източник след предишно боледуване

Все още не е ясен източникът на салмонела в ЦДГ "Гълъбче", където 18 деца бяха повалени от болестта в края на миналия месец, а през миналата седмица са диагностицирани още три. Проверките на експертите от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и Областната дирекция по безопасност на храните показаха, че заразата не се дължи на хранителни продукти, готови ястия или работната среда. Не са открити отклонения и във водата от централната водопроводна мрежа и от диспенсъри.

Отрицателни са и изследванията на повечето от служителите от персонала. В момента се изследват още девет души, сред които директорката, административната директорка, домакинката, и медицинската сестра, информират от РЗИ.

Продължава и изследването на болните и контактните деца от забавачницата. Към момента здравните специалисти приемат катио най-възможна тезата, че някой е останал източник след предишно боледуване и по битов път е заразил останалите. В детската градина остават в сила предписаните противоепидемични  мероприятия до  отпадане  на необходимостта.
Повече за случая прочетете ТУК.

Общо 12 са регистрираните случаи на салмонела през изминалата седмица. Сред тях е възможно да има и родители или близки на заболели деца.