Избират нов духовен водач на арменската общност

Животът

20-06-2015, 09:27

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Исторически избор във Варна на църковен глава на арменците

Изслушват тримата претенденти при закрити врата

Новият духовен водач на Арменската апостолическа православна църква (ААПЦ) в България трябва да стане ясен днес. Историческият избор на нов архиерей ще се проведе в храма "Св. Саркис", а претендентите за висшата духовна длъжност са трима – архимандрит Исахак Похосян, архимандрит Закария Бахумян и архимандрит Нарег Авагян.

Новият църковен глава на ААПЦ в България ще бъде първият избран от вярващите след десетилетия служба на архиепископ Дираир Мардикян, починал внезапно преди пет години, и служебното назначеният след него архимадрит Абкар Овакимян. Изборът е поверен на делегати, излъчени от членовете на арменската епархия в страната. Изслушването на тримата претенденти ще стане при закрити врата.

Архимандрит Исаках Похосян получава степента на 30.01.2010 г. Година по-късно започва служение в Духовната семинария Кеврокян. От 2013 до 2014 г. учи в Евереванския университет Хачатур Абовян. От 2007 до 2008 г. учи гръцки в Атина. Автор е на няколко книги.

Архимандрит Закария Бахумян е магистър по богословие от 2008 г. През март 2013 г. защитава докторат по богословие, а на 13 април същата година получава степен Архимандрит от ръката на Архиепископ Натан Ованисян. Докторатът му е отпечатан в книга в Първопрестолния Свети Ечмиязин. Автор е на поредица статии по богословие, арменистика и публицистика.

Архимандрит Нарег Авагян защитава докторат по богословие на 5 октомври 2013 г. Седмица по-късно от ръката на Епископ Микаел Аджапахян получава степента Архимандрит. през октомври 2013 г. получава назначение да служи в Арменската епархия в Ирак.