Протестират присъдата на убиеца на Хюлия Маджар

Иван Тодоров получи 13 години 4 месеца затвор

Варненският апелативен съд ще разгледа протеста на Окръжната прокуратура в града срещу присъдата от 13 години 4 месеца затвор, с която бе наказан Иван Тодоров за убийството на Хюлия Маджар от с. Белоградец. На 6 април тази година първата съдебна инстанция призна вината на Тодоров за убийството, извършено на 2 януари миналата година умишлено, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Спорът възникнал между двамата отключил агресията на подсъдимия. Тодоров ударил момичето с юмрук в лицето. Продължил с ударите по главата. По-късно съдебно медицинска експертиза установила от 6 до 9 удара с твърд предмет, които не само сломили съпротивата на студентката, но са и непосредствена причина за смъртта й. 

Варненският окръжен съд присъди 20 години "лишаване от свобода" за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му беше редуцирано до 13 години 4 месеца затвор при първоначален строг режим. Съдът уважи пълния размер от 300 000 лева обезщетение, което Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди. 12 000 лева е държавната такса върху уважения граждански иск, а 8000 лева са разноските на семейството на Хюлия, които също са присъдени на Тодоров. Близо 12 000 лева пък са разноските по делото, които подсъдимия дължи на държавата.

В мотивите за тази присъда първата съдебна инстанция дава превез на отегчаващите вината обстоятелства. Като такива се сочат поведението на подсъдимия непосредствено след убийството – "множество действия по прикриване на извършеното и препятстване на разследването, включително с искане за откуп от 300 000 лева, захвърляне на жертвата (в лозов масив край Аксаково) и бягство извън страната (на 6 януари 2014 година  Тодоров бе задържан в Холандия, а два месеца след това предаден на българските власти). Съдът счита, че мотив за убийството е ревност и раздразнителност от самостоятелното решение на момичето и отказа от секс.

Държавното обвинение протестира това наказание, което според Варненска окръжна прокуратура е най-лекото измежду предвидените в закона, не е адекватно на принципите и целите на наказанието, и нарушава съответствието между престъпление и наказание. Прокуратурата настоява, че единственото справедливо наказание за това изключително тежко престъпление е "доживотен затвор". С оглед на процедурата "съкратено съдебно следствие", при която се гледа делото пред ВОС, наказанието "доживотен затвор" вече може бъде заменено от апелативната инстанция с "лишаване от свобода" от 20 до 30 години, счита прокуратурата и настоява подсъдимият да получи от втората съдебна инстанция максимално допустимото "лишаване от свобода" за срок от 30 години.

Жалба  срещу размера на наказанието са внесли и близките на Хюлия, които считат, че присъдата на ВОС е несправедлива и също както държавното обвинение настояват Варненският апелативен съд да я измени, да наложи „доживотен затвор“, след което да го замени с "лишаване от свобода" от 20 до 30 години и да наложи на Иван Тодоров максималния срок от 30 години. Заседанието на Варненския апелативен съд ще започне в понеделник, 22 юни 2015 година, в 10 часа.