Microsoft разработва дронове, които да хващат комари

Новините

16-06-2015, 08:52

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Дроните ще доставят насекомите в лаборатории, където учени ще ги анализират за наличие на вече познати или нови вируси

Навременното предотвратяване на епидемии е основната цел на проекта на Microsoft "Project Premonition". Той предвижда използване на дрони и други технологични средства в борбата с разпространението на зарази, пише Popular Science.

Идеята е роботизирани самолети да хващат и идентифицират комари, пренасящи болести, преди те да се превърнат в заплаха за хората, дивите животни или добитъка. За целта технологичният гигант разработва капан за насекоми. Той представлява цилиндрично устройство, в което има множество отделения за уловените преносители на инфекции. Microsoft не оповестява подробности за механизма на функциониране на изобретението.

Дроните ще доставят насекомите в лаборатории, където учени ще ги анализират за наличие на вече познати или нови вируси. Потенциалните ползи са огромни, тъй като откриването и проучването на нови заболявания ще даде възможност за предотвратяване на тежки епидемии. Microsoft се надява да доведе реализацията на проекта до край, създавайки глобална система от дрони, която да помага в борбата с тропическите болести. Първите тестове на технологията се провеждат в Гренада, съобщават от компанията, цитирани от "Фокус".Проектът е вдъхновен от идеята, че хората са склонни да пренебрегват смърносната сила на болестите. Малко след Първата световна война грипна епидемия убива повече хора, отколкото въоръжения конфликт. Във всяка водена през 20-ти век от САЩ война маларията е била причина за повече смъртни случаи от огнестрелните оръжия.