ДАНС без право да арестува, агентите й ще викат полицай

Новините

16-06-2015, 07:09

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вече ще назначават в службата и без психотест

Държавна агенция Национална сигурност вече няма да има никакви полицейски правомощия. Това предвижда постановление на Министерския съвет, с което се променя правилникът за прилагане на Закона за ДАНС.Постановлението е прието на закрито заседание на кабинета миналата седмица, тъй като към него има секретни приложения. Откритата част от постановлението бе публикувана от правителствената информационна служба в петък. Промените се налагали заради изваждадето на ГДБОП от структурата на ДАНС и преминаването на антимафиотите отново към МВР. Те са предложени от министър-председателя Бойко Борисов, тъй като той пряко отговаря за дейността на ДАНС.

От правилника за прилагане на закона за ДАНС отпадат над 10 текста, които регламентираха полицейските правомощия на агентите и правото им да разследват престъпления. С промените агентите на ДАНС вече ще трябва да се обръщат към полицията, ако искат да бъде арестуван гражданин. Служителите на ДАНС ще имат право да задържат единствено нарушители на сигурността на имотите на самата агенция, но отново ще трябва да викат полицай, става ясно от постановлението на Министерския съвет.

С отпадането на полицейските правомощия от правилника за прилагане на закона за ДАНС отпадат и всички текстове за правата на задържаните от агентите хора. С промените се закрива звеното за служители под прикритие, но се запазва правото на ДАНС да ползва тайни агенти. Условията за тяхната работа обаче се облекчават значително - отпадат текстовете, които регламентираха издаването на фалшиви документи, задължението им да спазват напълно законите и пр.

Отпадат и възможностите да бъдат регистрирани фирми, които да осигуряват прикритие на агенти. Агенцията ще продължи да ползва служители на прикритие, но само в държавни органи и в юридически лица. Те ще се назначават на работа в проверяваните ведомства или фирми, а ДАНС ще ги компенсира, ако доходите им там са по-ниски от тези в специалната служба.

Новите правила ограничават правомощията на ДАНС и в контрола на обектите от стратегическо значение за националната сигурност. Досега тя имаше право на пълен контрол и проверки на тези обекти, сега това важи само за най-важните стратегически зони, но не и за целите обекти.

При проверките си в тези стратегически обекти агентите ще могат да иземват документация, да проверяват активите и да привикват на беседи хора, които имат отношение към проверяваните неща. При откриване на нарушения агентите вече ще имат право да налагат и административни наказания и глоби. Под контрола на ДАНС попадат и частни фирми и граждани, които работят на територията на стратегическите зони от важните национални обекти - примерно реакторите на АЕЦ “Козлодуй”.

Задължителните психотестове за постъпване на работа в ДАНС отпадат, предвиждат промените в правилника за прилагане на закона за агенцията. Те бяха въведени през 2013 г., когато антимафиотите бяха прехвърлени към ДАНС от МВР с обяснението, че така ще се отсеят нелоялните и корумпирани служители на ГДБОП.

Правилата за постъпването на всяка конкретна длъжност и провеждането на конкурсите вече ще се определят със заповед на председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Остава обаче категоричното условие към кандидатите за постъпване в ДАНС да имат допуск до класифицирана информация.

Служител на агенцията, чието повишение предстои, задължително да минава през изпит за новата длъжност - напр. шеф на отдел, предвижда друга от одобрените от Министерския съвет промени. Преди изпита набелязаният за повишение агент трябва да премине и специално обучение.

С новия правилник ДАНС получава възможност да държи и кухи щатове, става ясно от разпоредбите в новия правилник. Празните бройки могат да са както за държавни служители, така и за работещи по трудово правоотношение. Тези резервни щатове трябва да помогнат на шефа на ДАНС да попълва спешно определени звена, ако се променят опасностите за националната сигурност, става ясно от постановлението на МС. Текстовете разписват, че увеличаване на щатовете в някои звена може да се извърши “при извънредни промени в средата за сигурност”. Никъде в постановлението обаче не е дадено определение какви промени могат да бъдат окачествени като извънредни.

Шефът на ДАНС вече ще има двама, а не трима заместници, гласи още промененият правилник за прилагане на закона. Отново се записва, че председател на агенцията се назначава от президента по предложение на Министерския съвет, след като миналата година законът бе променен така, че парламентът да избира шефа на агенцията.