Варна в класацията на най-шумните градове у нас

Животът

15-06-2015, 08:24

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това се дължи на увеличения автомобилен поток в жилищните квартали и в централната градска част

12 града у нас са станали по-шумни за период от една година, показват данни от последния доклад за състоянието и опазването на околната среда в България. През 2013 година най-сериозно повишаване на шума има в Ловеч. Там за една година пунктовете, отчели наднормени нива на децибелите са се увеличили с 10.

Това се дължи на увеличения автомобилен поток в жилищните квартали и в централната градска част, твърди се в доклада. Именно трафикът е основната причина за наднорменото ниво на децибелите в градовете. Това нарежда София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе в класацията на най-шумните градове у нас. В столицата най-тероризирани са хората, които живеят около бул. "Цариградско шосе", бул "Черни връх" и гара Подуяне. През 2013 година по-шумно е било и в Плевен, Търговище, Бургас, Кюстендил, Попово, Варна, Шумен, Свищов, Ботевград и Самоков. Кърд­жали е единственият град, в който досадният звук намаляват. Причи­ната за това са добри градоустройствени решения и намаляване потока от тежкотоварни автомобили по пътните артерии, сочи анализът в доклада.

Данните в него показват още, че над два милиона българи са тероризирани денонощно от опасно висок шум в градовете. Огра­ни­чаването на движението в центъра на града чрез изграждане на паркинги на входа, както и подобряването на пътните настилки оказват положителен ефект при намаляването на шума, обясниха от ИАОС. Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи стени, каквито вече има в София, Пловдив, Бургас, Русе и Плевен. Въпреки това данни на РЗИ-София показват, че тътенът от 68 до 72 децибела през последната година се е увеличил и вече заема 25% от всички източници, като е с 30% повече от предишния отчет за състоянието на околната среда.

Според доклад за опазване на човешкото здраве, звук, по-силен от 60 децибела, може да бъде опасен за хората и дори да доведе до психически проблеми. Шум с интензитет между 65 и 95 децибела пък може да причини трайно оглушаване с едното или двете уши.