Варна има шанс за домакинство на европейско първенство по ръгби

Спорт

14-06-2015, 16:46

Снимка:

chernomore.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ако местната власт изяви желание, може и морската столица да кандидатства за големия форум

Варна има шанс да е домакин на европейско първенство. Това каза президентът на ръгби федерацията Атанас Зафиров, който бе в морската столица за финалите на ръгби 7 на стадион "Спартак".

"Старото ръководство ни остави огромни дългове. Само 100 000 лв. трябва да връщаме на Министерството на спорта, като започнахме процедурата, защото иначе нямаше да вземем лиценз", каза Зафиров.

Последният има визия за бъдещето на този спорт у нас и не скри, че ще обръща сериозно внимание и на плажното ръгби. Идеята му е да направи верига от турнири.

"Вече сме заяви официално пред европейската федерация, че искаме домакинство на европейското по ръгби 7 (мъже или жени) или ръгби 15. "Кога точно ще бъде, не знаем, но за град-домакин е подаден Бургас. Местната община е дали съгласие и има желание да приемем голямо първенство. Имаме шансове и можем да сме добри домакини", каза Зафиров.

Той уточни, че ако местната власт изяви желание, може и Варна да кандидатства за големия форум. "Щом Загреб тази година е домакин на европейското и наш град може да приеме първенството. Едва ли Варна или Бургас ще предоставят по-лоши условия", добави босът.

На срещата присъстхва и Иван Иванов – един от първите в този спорт във Варна и България, както и генералният секретар на федерацията по ръгби Георги Маринкин.

Атанас Зафиров каза, че ще се обърне огромно внимание на детските школи по ръгби. "Връзката е скъсана, между клубовете и детските школи. Вярно е, че нашият спорт е напълно аматьорски, но ще направим всичко възможно славата на българското ръгби да бъде върната", допълни Зафиров.

Иван Иванов сподели, че по поводи 50 години ръгби във Варна ще има силен плажен турнир през лятото. Той връчи на Атанас Зафиров почетна грамота, флагче, медал и значка, посветени на юбилея.