Не сме готови за терористични атаки и масови поражения

Животът

11-06-2015, 18:28

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според разработените от израелци алгоритми, реакцията от всички институции трябва да е до 4 минути

У нас липсва координация между отделните звена, които трябва да реагират при терористична атака или масови поражения. Това стана ясно от думите на декана на факултета по медицина в МУ-Варна проф. Радослав Радев по време на семинар по антитероризъм, който се провежда във Варна. Медицинският университет е домакин на форума, в който участват специалисти от Израел. 

"Паниката ще е пълна, ако в България има терористичен акт. Проблем е липсата на координация и организация между отделните звена, ангажирани в такива ситуации. Като лекари в ежедневието си лекуваме единични пациенти и се срещаме с единични проблеми. Колкото и да са много, имаме готовност да поемем поток. Когато говорим за масови поражения, организацията е коренно различна. Точно за тези случаи ние не сме подготвени", посочи проф. Радев. Той уточни, че става дума не само за терористични атаки в чистия им вид, но и за произшествия, производствени катастрофи, природни бедствия. "Всичко, което е свързано с увреждането на здравето и живота на голямо количество хора в един и същи момент, за нас е тероризъм", посочи деканът. 

Според експертите от Израел в България има много добри специалисти с опит и знания в тази сфера, но проблемът е повече в координацията между медицинските и останалите звена, които обикновено действат в такива ситуации.

"Времето за реакция при терористичен акт е много кратко. Според разработените за израелските медицински центрове алгоритми, реакцията трябва да е до 4 минути.  За тези четири минути се активират всички ангажирани институции и звена и създаването на нужната организация и координация", посочи ръководителят на израелската делегация проф. Майкъл Харбелтал.

Според проф. Радев обучението за реакция на медиците при терористична атака, трябва да започва още в университета. "Нито една учебна програма на медицински университет в България няма заложена тази тема на обучение", посочи той.