Обвиниха Енергото в злоупотреба с господстващо положение

От компанията отхвърлиха обвиненията

Комисията за защита на конкуренцията обвини "Енерго Про" в злоупотреба с господстващо положение. Предмет на проучване във воденото производство е отказа на "Енерго-Про Мрежи" и "Енерго-про Продажби" да се възстанови електрозахранването на обект "Цех 203 А“в Нови пазар, принадлежащ на "Готар Инвестмънт" ООД заради състоянието на техническата мрежа.

Разследването установи, че "Енерго Про Продажби“ АД не прилага ясен критерий, по който избира кого да снабдява с електрическа енергия по силата на лицензията си за обществено снабдяване.

При аналогична ситуация например едни потребители получават индивидуални партиди и обществено снабдяване с електрическа енергия, докато на инициатора на производството това се отказва.

Отказът е необоснован, тъй като представлява неравноправно третиране на "Готар Инвестмънт“ спрямо останалите потребители на електрическа енергия на територията на индустриална зона на Нови Пазар, които технически се снабдяват по аналогичен начин с ток.

В отговор от електроснабдяващото дружество отхвърлиха обвиненията, като заявиха, че компанията се отнася равнопоставено към всички свои клиенти, стриктно спазвайки българското законодателство, регламентиращо правилата за разпределение и снабдяване с електрическа енергия. От "Енерго про" възнамеряват да пуснат възражения срещу определението на контролния орган.