Стягат протест срещу новия план на "Чайка"

Мисия Варна

11-06-2015, 13:23

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според жители на квартала заданието ще доведе до презастрояване

Протест срещу новия Подробен устройствен план (ПУП) на кв. "Чайка" замислят жители на района. Демонстрацията е насрочена за тази събота, 13 май в горната част на квартала - под стадион "Варна", а инициаторите приканват всички да се включат в проявата. Според тях заданието ще доведе до презастрояване и унищожаване на зелени площи и в крайна сметка променяне на облика на "Чайка". Те настояват кметът Иван Портних да гарантира интересите им, а ако това не се случи са готови и на гражданско неподчинение.

"Канализацията няма да издържи, ще последва второ разкопаване. Ще има нови претенции и застрояването ще продължи. Защо се строи на зелените площи в града, а не се изгражда нов квартал", питат в социалната мрежа организаторите на протеста.  В новия ПУП за квартала основните зелени територии се запазват, категоричен е от своя страна главният архитект на Варна Виктор Бузев. Според общинските експерти пък предвиденото ново строителство няма да навреди на екологията.

На четири места да има надземно строителство, предвижда новият устройствен план, който се готви вече десет години. Заложени са и два подземни паркинга по протежението на бул. "Васил Левски" над квартала с общо 650 места. Целият проект обхваща 70,3 хектара. В момента 76% от тях са държавна собственост, 14% общинска, 6% са частни имоти, а останалите са съсобственост (публично-частна). След като планът влезе в сила,  по-голяма част от терените ще станат общинска собственост. Промяната ще настъпи, тъй като досегашният ПУП на квартала не е бил в съответствие с актуалната градска среда. Терените, отредени за спорт и детски площадки, се запазват. Като цяло идеята е зеленината да преобладава над строителството, дори ако се налага за целта да бъдат отчуждавани частни имоти.

Междувременно от общината информираха, че жителите на района могат да получат разяснения и допълнителна информация за плана днес в районното кметство. На тяхно разположение ще бъдат кметът Петя Проданова, главният архитект на района и експерти. Гражданите ще бъдат приети в заседателната зала на третия етаж, където се намира и документацията на плана.  Подробният устройствен план е изложен от три седмици в кметството, като всеки гражданин на място може да се запознае с него и да се консултира с дежурен експерт или с главния архитект на района.