Няколкостотин квестори изнесли отговорите за матурите

Животът

11-06-2015, 07:19

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изказването на Танев изненада видимо просветното министерство

Просветният министър Тодор Танев забърка скандал с непремерено изказване за изтичането на информация за матурите. Министърът изненадващо обяви, че в изнасянето на информация за изпитите са участвали няколкостотин квестори. Танев омаловажи проблема с обяснението, че това не е никаква схема, а най-банална практика, която според него ще съществува винаги. Не се разбра кой и каква отговорност ще понесе за нея.

Танев хвърли бомбата на вчерашното заседание на кабинета. От думите му се разбра, че масовите нарушения на квесторите са установени при проверки на просветното министерство, а не от Икономическа полиция, която разследвала конкретни сигнали. Нарушенията били повече из страната, отколкото в столицата. "Гледаме по оценките, гледаме мястото, имаме телефони на всички, които са били. От 3-4 критерия специалистите ни успяват да намерят доста съществени тенденции. За да има наказание за квесторите, трябва да бъде доказана вината им. Има за тези, които сме доказали. Направихме максимума, но каквото и да правим, 400 души от МОН с 2600 училища няма как да стане", опита се да обясни Танев. Той не уточни какъв тип информация са изнасяли набедените квестори, но вероятно става дума за своевременно решаване на изпитните въпроси и предоставяне на верните отговори на учениците по един или друг начин. Министърът се опита да нормализира ситуацията с аргумента, че това не е схема. "Някой джебчия, като грабне портмоне в автобуса, схема ли е? От години е правено това от квесторите. Както пише в една книга - на гарата винаги се е крадяло и пак ще се краде. Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше", каза министърът на образованието.

Изказването на Танев изненада видимо просветното министерство. Оттам не успяха да предоставят точна информация за извършените проверки за спазване на правилата за секретност на матурите и установените нарушения. Така не стана ясно в колко и кои училища е доказано участието на квестори в изнасянето на информация и какви последици ще има за тях и директорите. В провеждането на матурата по български език и литература по данни на МОН са участвали около 9000 квестори. Не се разбра дали има риск и за изпитните работи на отделни ученици. Съгласно правилата за информационна сигурност на изпитите след обявяването на изпитния вариант отговорност за опазване на секретността носи директорът на училището, в което се провежда изпитът. Отговорност за опазване на секретността на изпита носят и квесторите, като за целта те подписват нарочни декларации. В документа изрично се изтъква, че при нарушения МОН може да предприеме "всички нормативно установени мерки за търсене на отговорност". Вероятно това касае търсене на обща дисциплинарна отговорност по Кодекса на труда, тъй като наредбата за организация на матурите не съдържа специални санкции.

Мимоходом Танев подхвърли, че трябва да се мисли за промени в матурите. Той първо каза, че трябвало да се мисли по формата на изпита, а после каза, че било редно да има технологични промени при провеждането му. Това щяло да се обсъжда наесен с участието на депутати.