Отлагат с месец по-скъпия ток

Парите

11-06-2015, 07:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От Асоциацията на индустриалния капитал в България коментираха новите цени на тока като "ритуални танци около кола на мъченията"

Поскъпването на тока от юли с 2% за бита и с 20% за бизнеса най-вероятно ще се отложи с един месец и ще бъде променено. Това се разбра от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Часове преди неговото изявление Министерският съвет разпространи стенограма от заседание на правителството, на което премиерът Бойко Борисов казва, че ще помоли регулатора да отложи новите цени с месец, защото "това, което се предлага, не е добре". "Не съм запознат с искането на премиера и не мога да взема сам решение, ще го решим на заседание с останалите членове. Няма да е прецедент подобно отлагане, правено е през 2013 г.

Има и две основания за него: чакаме важни наредби за изкупуването на тока от високоефективните топлофикации и заводските централи и наредбата за добавката "задължение към обществото", засягаща бизнеса", обясни Иван Иванов.
Според Бойко Борисов разговорът за цените на тока трябва да се пренесе в парламента. По думите му увеличението на цената на електроенергията за бизнеса с 20% е много, защото токът ще стане на практика най-скъпият за индустрия в Европа и фирмите ще го калкулират в цените на стоките.

Премиерът се обяви и срещу изключването на ТЕЦ "Марица изток 2" от тока за бита, както и срещу намалената квота на АЕЦ "Козлодуй" за регулираната част от енергийния пазар, от която се снабдяват домакинствата и малките фирми.
"Цели сектори от индустрията са застрашени от новите цени на тока - металургията, циментовата индустрия, химическата", коментира по време на общественото обсъждане на цените в сградата на КЕВР председателят на Конфедерацията на индустриалния капитал в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

"Грешно е да се смята, че с подобно решение КЕВР защитава интересите на народа. Индустрията създава работните места, инвеститорите ще се откажат от страната", допълни Домусчиев, който бе упълномощен да говори и от името на Българската стопанска камара.По думите му най-големият проблем е, че не се правят реформи в държавната енергетика, а само се определят все по-високи цени. Домусчиев намекна, че в държавните компании продължават кражбите и нередностите.

Домусчиев обясни, че рано сутринта вчера представители на КРИБ и на БСК са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и на тази среща е дошло предложението за отлагане на юлските цени. Премиерът Борисов пък каза, че преди заседанието на МС е разговарял с Петкова и с шефа на държавната НЕК, който също е недоволен от цените. Конкретни сигнали за нарушения в компаниите даде председателят на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката Валери Симеонов. По думите му някои зелени централи правели повече ток, отколкото им е разрешено. Случаите били предадени на прокуратурата.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори поискаха добавката задължение към обществото, в която влиза токът от зелените централи, от топлофикациите и от американските тецове, да бъде "разопакована" и да се види точно колко пари отиват по всяко перо. До момента бизнесът е плащал 19 лева на МВтч за добавката, а битът - 40 лева. Сега КЕВР предлага добавката да бъде 40 лв. и за предприятията.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България коментираха новите цени на тока като "ритуални танци около кола на мъченията, при които се определя върху кого да се хвърли най-голяма тежест от увеличенията".