Местната власт влиза във филм, ограмотяват ромите в махалите

Животът

10-06-2015, 13:29

Снимка:

VarnaUtre.bg/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Избират младежки делегати към Постоянните комисии на Общински съвет и представително участие в "Консултативния съвет за младежки дейности и спорт" към областния управител

Механизмите на вземане на решения, внасяне на предложения в Постоянните комисии, заседания на Общинския съвет и изпълнението им от кметската администрация, ролята на областния управител, изпълнението на държавната политика на местно и регионално ниво е темата на филм, който ще бъде прожектиран на открито в ромските махали във Варна. Това е една част от дейностите на проекта "Създаване на устойчив механизъм за участие на младите хора в процеса на вземане на решения на местно и регионално ниво". Целта на прожекциите е ромите да се запознаят и да осъзнаят своите права и задължения, и да бъдат ангажирани в обществените процеси.

Като цяло проектът е насочен към младите хора във Варна – на възраст от 15 до 29 години. Община Варна е единствената в България, в чийто правилник за работата на Общинския съвет е залегнало – в чл. 47, ал.4, че младежи могат да бъдат делегати и да участват с право на съвещателен глас в решенията на комисиите.

За това по проекта ще бъдат изработени правила за избор на младежки делегати към постоянните комисии на Общинския съвет и представително участие в "Консултативния съвет за младежки дейности и спорт" към областния управител, както и самият им след това, съобщиха днес на пресконференция в Областния информационен център във Варна Костадин Хаджитенев - ръководител на проекта и Борислав Френчев – координатор на проект, и двамата от сдружение “Форум Гражданско Общество". Целева група по проекта "Създаване на устойчив механизъм за участие на младите хора в процеса на вземане на решения на местно и регионално ниво", който е финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., е младежката общност на Варна - ученически съвети и Детски парламент, студенти и студентските съвети, роми и ромски НПО, младежи и младежки НПО. Общият брой на преките участници е 45 души, а косвените ползватели на резултата от проекта ще са 800 роми.

По проекта ще бъдат проведена информационна кампания за разясняване сред младите хора и техните организации, относно: структурите, механизмите за вземане на решения и правомощия на Общинския съвет и Областната администрация, връзката между местната и централната власт. Акцент в кампанията ще бъде информирането на ромската младежка общност . Проектът "Създаване на устойчив механизъм за участие на младите хора в процеса на вземане на решения на местно и регионално ниво" е на стойност 44 567 лева, а продължителността му е 10 месеца - от 12 май до 11 март следващата година, стана ясно на пресконференцията днес.