7 варненски фестивала със сертификати за европейско качество

Варна Лайф

10-06-2015, 10:16

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Връчват ги на официална церемония в Брюксел

Седем варненски фестивала ще получат сертификати за европейско качество на официална церемония в Брюксел през септември. Общо 26 са българските културни събития, които са отличени.

Проявите получиха приза "Европейски фестивал" за 2015/2016 г., след като кандидатстваха по проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"(ЕФФЕ). Варненските фестивали са – Европейски музикален фестивал, Международен фолклорен фестивал, Международен майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров", Международен музикален фестивал "Варненско лято", Международен театрален фестивал "Варненско лято", RADAR festival beyond music и Международен музикален фестивал "Море и спомени".

ЕФФЕ е пилотен проект на Европейската комисия, иницииран от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) – една от най-старите културни организации на континента, с участници от над 40 страни. Призът " Европейски фестивал" е официално признание за високо качество, който дава възможност за по-активни контакти с подобни събития, свързани с изкуствата и общностите около тях, за осъществяване на международни проекти, за представят българската култура по света.

Кандидатите за приза трябваше да преминат през два етапа на оценяване от българско, а след това и международно независимо жури, а в надпреварата се включиха представители на всички страни членки на Европейския съюз. Победителите ще бъдат включени в международен фестивален справочник.