Биячите от "Владиславово" поискаха да излязат от ареста

Апелативният съд потвърди задържането под стража на четиримата мъже

Апелативният съд потвърди арестите на четиримата мъже, разследвани за грабеж и побой над Юлиян Тасков, познат като Еди, във "Владиславово". 36-годишният Стоян Динков, 37-годишният Даниел Димитров, 38-годишният Красен Николов и 32-годишният Станислав Синев, който се оказа общински служител, бяха задържани под стража от Окръжния съд миналата седмица, след което са обжалвали мерките си.

Апелативната инстанция потвърди законосъобразните заключения на ВОС, направени въз основа на данните и доказателствата събрани в първите дни на разследването. Сред тях са показанията на пострадалия мъж, свидетелските разкази на очевидци на бруталните действия на обвиняемите, протоколите за оглед, съдебно-медицинската експертиза на Тасков и др. И втората инстанция счита, че в настоящия момент преценката им води до обосновано предположение, че всеки един от четиримата е съпричастен към престъпленията, за които са привлечени като обвиняеми. Апелативният прокурор припомни, че престъпленията са извършени на оживено място, сред множество хора, станали свидетели на агресията, бруталността,  чувството за безнаказаност и явното пренебрежение на установения обществен ред. Упражненото насилие е било умишлено, а законът предвижда за грабеж наказание от 5 до 15 години затвор.

Прокуратурата и разследващите разполагат с данни и за други престъпления, извършени от Стоян и Красен – хулиганство, разпространение на наркотични вещества и принуда по отношение на пострадалия, за да бъде мотивиран да продава за тях. Преценяват се и доказателствата за разпространение на наркотици от Даниел и Станислав. Все още такива обвинения няма повдигнати спрямо никой от разследваните мъже. Апелативният съд счита, че нито един от обвиняемите няма опасност да се укрие от наказателно преследване, но напълно реална е възможността всеки един от тях да извърши друго престъпление, като се опита да окаже физическо или психическо въздействие върху пострадалия или други свидетели.

Както вече стана ясно, Стоян е реабилитиран по право, след като е изтърпял наказание за закана за убийство спрямо две лица, а в настоящия момент има висящо дело в Районния съд за причиняване на средна телесна повреда. Даниел също е с две присъди за престъпления от общ характер. Красен има в биографията си осъждане за кражба, но и той е реабилитиран по право. С такава реабилитация е и Станислав, който през 2010 година два пъти е бил наказван с пробация за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда. Потвърждават се твърденията, че четиримата мъже имат утвърдени престъпни навици, а наказанията, които са търпели не са променили нагласите им. Определенията на Варненския апелативен съд не подлежат на обжалване.