Всеки втори вярва в Бог

Животът

09-06-2015, 07:36

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Младите и бедните са по-религиозни

Вярата в Бог раздвоява българите. Малко над половината (52%) от сънародниците ни заявяват, че са религиозни. 36% казват, че не са, а убедените атеисти пък са само 3 на сто. Това показва международно социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", обхванало 65 страни. Според него в Бог вярват 63 на сто от хората в световен мащаб.

С процента на вярващите България е по-близо до Западна Европа, отколкото до страните в Източна Европа, отбелязват авторите на проучването. Категоричен световен шампион по убедени атеисти е Китай (61%). Следват Хонконг (31%), Чехия (30%) и Испания (20%) и др. На другия полюс е Тайланд, където 94 на сто от жителите вярват в Бог. Силно религиозни са също в Армения (93%), Бангладеш (93%), Грузия (93%) и Мароко (93%).

В цял свят убедените атеисти са 11%. Най-много са те в Западна Европа и Азия - 14 на сто от анкетираните 63 998 души. Изследването отчита най-много декларирана религиозност в Африка и региона на Близкия изток и Северна Африка, където съответно 86% и 82% от хората смятат себе си за религиозни.

Младите и необразованите са по-вярващи, сочи проучването. При хората под 34-годишна възраст религиозни са около 66%. Според доходите по-често се уповават на Бог бедняците. При тези със средно висок и висок доход по-малко от 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, средно ниски и средни доходи процентът е 70.

Като се има предвид тенденцията в световен мащаб към нарастване на процента на религиозните сред младежта, можем да се приеме, че броят на хората, които считат себе си за религиозни, само ще продължи да се увеличава, коментира резултатите председателят на "Галъп интернешънъл" Жан-Марк Леже.