Ремонтират фрегатата "Дръзки" с половин милион лева

Новините

06-06-2015, 18:11

Снимка:

navy.mod.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дейностите трябва да бъдат изпълнени за два месеца

Фрегатата "Дръзки" от състава на Военноморските сили ще бъде ремонтирана. Това става ясно от обявление за обществена поръчка, с която Министерството на отбраната търси изпълнител на доковия ремонт. Целта е да бъде възстановено антикорозионното и противообрастващо покритие на корпуса, за да се спре ръждата, както и да се подобри херметичността на дънно-задбордната арматура.

За целта ще се използва боя, която трябва да е "химически съвместима" със сегашното покритие и да осигурява защита поне за три години напред. Планирани са и ремонти подводната част, гребните винтове, валовите линии и рулевото устройство на кораба.

За подобряване състоянието на "Дръзки" военното министерство е предвидило половин милион лева. Оферти за участие в поръчката ще се приемат до 29 юли. Военното ведомство поставя срок от два месеца за извършване на ремонтните дейности и изисква поне една година гаранция след това.

"Дръзки" е многофункционална фрегата от клас Вилинген, произведена в края на 70-те години на миналия век. Приета е в строя на ВМС на 21 октомври 2005 г. и е една от трите фрегати от този клас, закупени след изтеглянето им от употреба в белгийския флот между 2004 и 2008 година. Той е сертифициран за участие в операции и мисии на НАТО.