Недовършената зала за бадминтон - с нов проект за мултифункционална

Днес стана ясно, че все пак "златният" строеж няма да остане паметник

Препроектиране на недовършената зала за бадминтон в спортния комплекс в "Младост" тече в момента. Проектът за съоръжението се преработва така, че залата да бъде мултифункционална. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних по време на откриването на новата зала за скуош в същия комплекс. 

Недовършеният чудовищен строеж на залата за бадминтон датира от времето на Кирил Йорданов. В края на 2012-та по време на изготвянето на проектобюджета администрацията, която все още беше под управлението на Йорданов, за пореден път в перото "Инженерна инфраструктура" беше заложила 2 млн. лв. за залата. В годините преди това няколко пъти бяха заделяни по 1-2 млн. лв. за същото. Общинският съвет обаче спря поредното наливане на пари в "златната" зала със свое решение, след преценка, че бадминтонът не е сред приоритети на града. Парите бяха пренасочени за все още неремонтирания по онова време бул. "Сливница". Те обаче не стигнаха до там, защото се оказа, че са похарчени предварително за строителството на залата. 

Въпреки решението на Общинския съвет, грубият строеж на така бленуваното от Кирил Йорданов съоръжение за бадминтон изникна тихомълком през зимата на 2012-та срещу 2013-та. За да оправдае новоизникналналия строеж бившата шефка на дирекция "Младежки дейности" Калина Попстефанова го определи като консервационни дейности на нещо съществуващо.

По същото време кварталът бе готов да излиза на бунт срещу металното скеле на сградата, заради височината му. Хората се опасяваха, че след като бъде покрито, съоръжението ще запуши терасите на блоковете им. В крайна сметка, след като незнайно кой усвои парите за зала, която не трябваше да бъде вдигната, я остави недовършена, насред иначе уникалния спортен комплекс в "Младост". 

След всички тези перипетии през годините, днес стана ясно, че все пак "златният" строеж няма да остане "паметник" завинаги и след препроектирането залата няма да е за бадминтон, каквото беше екзотичното хрумване на Кирил Йорданов, а за различни видове спорт, от който да се възползват максимален брой варненци. 

В спортният комплекс предстои и ремонт на площадката за скейтборд, съобщи още Иван Портних. Съоръжението макар и сравнително ново е в лошо състояние и на този етап в него има елементи, които са опасни за скейтбордистите. 

Залата за скуош, която откриха днес пък разполага с две клетки за игра, места за зрители, помощни помещения и душове. 

Залата за скуош

Повече за сагата със залата за бадминтон вижте тук

Тихомълком построиха залата за бадминтон

Чудовищната зала за бадминтон

Залата за бадминтон падна, парите отиват за бул. "Сливница"