Понижиха нивото на 10 АГ болници

Животът

03-06-2015, 07:11

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След смъртта на бебето в Тетевен

10 акушеро-гинекологични отделения в България бяха "понижени" след заседание на Министерство на здравеопазването и на база доклади на регионалните здравни инспекторати. Терминът е, че се променят "нивата на компетентност", които са три на брой, като най-високото е 3. "Звездите" зависят какъв е персоналът, каква е базата и каква е техниката.

Част от "понижените" АГ отделения са по желания на самите болници и засягат главно неонатологията - грижата за новородените и особено за недоносените и болните бебета. По тази линия в най-ниското ниво 1 отиват МБАЛ "Бургасмед", УМБАЛ "Св. Марина" АД - Варна, АГО при МБАЛ "Св. Петка" АД - Видин, МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД - Ловеч.

Частната "Св. Лазар" ООД също е поискала да мине на първо ниво за отделението по неонатология. В Пловдив това отделение в МБАЛ "Пловдив" АД е вече в средното второ ниво от най-доброто трето. Най-ниското първо ниво на компетентност имат акушеро-гинекологичните отделения в МБАЛ "Мездра" ЕООД, МБАЛ "Ботевград", МБАЛ "Проф. д-р Ал. Герчев Етрополе" ЕООД, МБАЛ "Омуртаг" ЕАД.

"Понижаването" на тези 10 отделения означава, че те ще извършват вече по-малко манипулации, ще получават по-малко средства. "Медицинските служители отдавна знаят, че единственото специализирано неонатологично отделение е това в "Майчин дом" в София. Лобистки интереси обаче оставиха в малки болници тези отделения, които на практика са опасни за новородените", коментира един от най-известните български акушер-гинеголози.