Какво, къде, кога за Деня на детето

Животът

01-06-2015, 08:02

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Честит празник на всички малчугани!

Международният ден на децата се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

Днес във Варна за Деня на детето в Детския кът в Морската градина ще има Тротиниада 2015. Всяко дете с тротинетка може да участва, като участва в различни състезания. Начлото е 10:30 часа до езерцетот. Организаторите обещават много награди. 

В 10:30 ч. на Амфитеатъра в Морската градина ще започне празничен концерт с участието на 170 деца от осем общинските детски градини: ОДЗ№10 "Приказка", ОДЗ №14 "Дружба", ОДЗ №15 "Морска звездица", ОДЗ №24 "Иглика", ОДЗ №3 "Делфинче", ЦДГ №15 "Гълъбче", ЦДГ №39 "Звънче" и ЦДГ №46 "Слънчева дъга".

За участниците е организирано безплатно посещение в Зоопарка, където също има подготвени изненади. Забавата започва в 10.00 часа при елените, които трябва сами да открият скрита храна. По същия начин ще бъдат провокирани в 10.20 ч. - птиците, а в 10.40 ч. - маймуните, съобщават от Община Варна.

В 11 ч. е началото на конкурса за рисунка върху асфалт на тема "Любимо животно от зоопарка". В същия час ще бъде осигурен свободен достъп на посетители при безопасните животни в зоопарка – зайчета, морски свинчета и понита. В 11.30 ч. започва викторината. Час по-късно ще бъдат обявени победителите от конкурса за рисунка и ще се проведе томбола с входните билети, закупени от касата на зоопарка.

За децата са предвидени още лакомства и балони, осигурени от спонсори.Цените на билети остават същите: за деца до 3 г. посещението е безплатно; от 3 до 7 години – 0.50 лв; пенсионери и учащи - 1 лв; над 18 г. -1.50 лв.На 1-ви юни Общинското предприятие "Спорт-Варна" предоставя няколко възможности за безплатно ползване на бази:От 13.00 ч. до 15.30 ч. е свободен входът за ледената пързалка в спортно-развлекателния комплекс "Младост". От 7.00 до 12.30 ч. и от 14.00 до 21.00 ч. за свободно ползване е определен един от плувните коридори на басейн "Делфини".

Стартът ще бъде даден в 11:00 часа с "Бебе маратон". На етаж 3 в състезание по пълзене и/или надбягване с проходилки ще се впуснат хлапетата на възраст до 15 месеца. В надпреварата ще ги напътстват техните родители под зоркото око на актьора от Държавния куклен театър – Варна, Галин Гинев. Атрактивни награди са осигурени за всички участници в надпреварата, а най-бързото дете ще получи и специален подарък от Мол Варна.

От 14:30 до 17:30 часа малките гости на комплекса ще станат част от балонено шоу, в което за всекиго ще има подарък – забавна фигурка от балон.

В 17:30 часа в централното фоайе ще започне музикално-артистичната детска програма. Началото ще бъде дадено с "Часът на приказките" - театрална миниатюра, представена от театрална формация "Весел миг" към читалище "Искра".

За първи път във Варна ще гостува "Разказвачът на приказки" - интерактивното детско представление, което ще започне в 17:45 часа. Актьорът Ники Станоев и неговият художник ще представят на малчуганите една съвременна интерпретация на известна българска приказка, като всички малки зрители ще участват в томбола с над 50 страхотни награди - волейболни топки, хварчила, плажни аксесоари, въжета за скачане, федербали и много други такива подходящи за игра навън в предстоящите летни дни. Най-големият късметлия ще получи тротинетка.

От 18:30 часа на сцената ще се изяви групата по модерни танци Lido dance към училище "Найден Геров", а от 18:40 часа ще започне гала ревюто на участниците в първото издание на Училището за модели през май. Мини манекените, ще дефилират по червения килим, пременени в дрехи от последните колекции на детските марки за дрехи в Мол Варна. Водеща на ревюто ще бъде кака Веси - любимата куклена актриса на децата Веселина Калчева.

През целия ден – от 11:00 до 17:00 часа в търговския център ще гостуват двама приказни герои, които ще раздават на децата лакомства и подаръци по случай 1 юни.