Кой убива делфините в морето край Варна?

Още един труп беше намерен снощи

Труп на делфин изхвърли морето снощи в района на Топлата вода на градския плаж.

На кадрите от Офицерския плаж, публикувани от Topnovini.bg, се вижда, че гръбната част на делфина е издълбана, сякаш е рязана с нож или ударена с харпун, а парче от кожата и масната тъкан са премахнати от тялото. Това навежда на мисълта, че бозайникът най-вероятно е убит или е бил ударен от перка на плавателен съд.

Подобни наранявания се забелязват и по трупа, който повече от седмица лежи на пясъка под крайбрежното заведение "Комета" в Аспарухово. Днес мъртвият делфин все още не беше прибран. 

Единствените врагове на делфините са рибарите, които се оплакват, че китоподобните нападат мрежите им, изяждат улова и като цяло застрашават рибните запаси в Черно море. По същата причина през 70-те години на миналия век е била унищожена популацията на тюлена монах по българското крайбрежие. Въпреки че изтребването на бозайниците и делфиноловът у нас са забранени от години и би трябвало да се преследват с цялата строгост на закона, очевидно контролът от страна на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури не действа. Същото се отнася и за варненската екоинспекция, от където си търсят поводи да не обслужват сигнали за мъртви делфини, въпреки че по закон са длъжни да правят това, за да констатират причината за смъртта, припомня Topnovini.bg.