Кучетата могат да запомнят и разпознават лица

Животът

31-05-2015, 16:07

Снимка:

pixabay.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Впрягат слух, зрение и обоняние при идентифицирането на лицето пред тях

Кучетата имат изключително обоняние, но и зрителните им способности не са за пренебрегване. Изглежда немислимо куче да не разпознае стопанина си. Слухът, зрението и обонянието на кучето се впрягат, за да му помогнат да идентифицира човека пред него.
Доколко обаче то разчита на зрението си? Дали не притежава специална мозъчна зона за лицево разпознаване?
Даниъл Дилкс и колегите му от университета Емъри в Атланта, САЩ, се постарали да намерят отговори на тези въпроси, съобщава сп. "Сианс е авнир", цитиранао от БТА.
Учените изследвали с ядреномагнитен резонанс 6 кучета, на които били показани снимки или прожектирани филми. Върху екран те видели последователно изображения на човешки и кучешки лица, предмети, а след това пейзажи и деформирани образи. Докато животните гледали изображенията, учените изследвали мозъчната им активност.
Активността на специфична мозъчна зона, която се намира в темпоралния лоб, била най-голяма при наблюдаването на изображения на лица, следвани от тези на предмети, пейзажи и деформирани образи.
Учените заключили, че въпросната зона е свързана с лицевото разпознаване.
Именно в нея зрителна информация се комбинира с паметта, а след това и с предишни емоции, за да се стигне до идентифициране на друг индивид.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен