Милион и половина българи ще почиват в Турция тази година

Туризъм

31-05-2015, 11:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче все още не е разговарял с Надежда Нейнски

1,5 млн. български граждани ще посетят Турция тази година. Около 700 хил. турци пък ще дойдат като туристи у нас. Тези данни посочи посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче в ефира на БНТ.

С оглед към туризма той се похвали, че южната ни съседка е на шесто място в света по посещаемост, като през изминалата година броят на туристите в Турция е 42 млн. души.

"Креативността, много силната работа и следенето на трендовете. Светът се променя много динамично и особено през последните 15-20 години станахме свидетели на много промени. Важно е да сме вътре в тази промяна", разкри тайната на успеха за добър туризъм посланик Гьокче.

По отношение на номинацията на Надежда Нейнски за нов посланик на България в Турция той призна, че все още двамата не са разговаряли, тъй като Нейнски не е официално обявена за посланик в Анкара. "Тя е позната в Турция. Има огромна почит и уважение към нея. Опитен дипломат е", коментира все пак посланик Гьокче.

Турция е била разочарована от решението на нашия парламент от 24 април за признаване на масовото избиване на арменци от страна на Османската империя, стана ясно още от думите на посланика на Турция у нас.

"Това е важно политическо послание, което се дава", отсече Гьокче и обясни, че за Турция не е от съществено значение дали родните депутатите са използвали термина геноцид или пък масово избиване.

"На 24 април единственият парламент, който взе такова решение, е България. Има още два парламента с декларации на този въпрос - Австрия и Боливия, но само България е наша съседна страна", коментира още посланикът и изтъкна, че българският парламент за първи път е предпочел да приеме едно такова решение.