14 нарушения в мина Оброчище

Крими

28-05-2015, 08:03

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На собствениците на мината са наложени санкции, а през месец юли предстои нова проверка

Едно съоръжение в мина Оброчище е било спряно, след като Инспекцията по труда е открила 14 нарушения на трудовото законодателство след смъртната злополука станало там през април. Едно от предписанията е от предходна проверка, 2 са административни нарушения и останалите 10 – нарушения по безопасността на труда, съобщиха от инспекцията. За отстраняване на констатираните нарушения са дадени 12 задължителни за изпълнение предписания. Има и 1 спряно съоръжение в мината, съобщи шефът на инспекцията по труда Маргарита Антонова. На собствениците на мината са наложени санкции, а през месец юли предстои нова проверка.

Припомняме, че на 7 април при срутване на част от галерията загина един миньор, а друг бе ранен. Заради воденото следствие Маргарита Антонова отказа да даде повече подробности по смъртния случай. Инцидентът е станал в такъв участък, че никой не е видял точно какво се е случило.

В момента Инспекцията по труда прави щателни проверки във всички 6 болници на територията на Добричка област. Заповедта е издадена от Главна дирекция ИТ и тя е заради случая с акушерката, която преби новородено. "Проверяваме основните трудови договори на персонала, наличие на втори трудов договор, графици за дежурства, проверяваме дали са спазени изискванията за междудневна и междуседмична почивка. Проверките ще приключат до края на юли", каза още Маргарита Антонова.