Шеф готвачи и винари се събират край варненското златно съкровище

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 40 изби от България и света ще покажат своето производство

Международното изложение "Фестивал вино и храна“ - Варна 2015 тази година ще се проведе в периода от 12-ти до 14-ти юни в Английския двор на Арехологическия музей. Организатор е Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура. Изложението е под патронажа на Министерството на туризма и Община Варна с подкрепата на всички туристически организации в града и региона.

Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес. Целта е България и Варна да се утвърдят като гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб и да функционира като такава целогодишно. Това събитие е уникално, както за културния живот в града, така и предизвиква интерес у гостите на града от чужбина, издигайки имиджа на България, като винена и гурме дестинация.

Международното изложение се провежда за трета поредна година във Варна. То събира над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна, които показват своето производство от вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша - производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители.

Тази година събитието се провежда във вътрешния двор на Историческия музей – Варна. Подготвени са и специални пакети за чуждестранни туристи, включващи едновременно посещение на Гурме фестивал "Варна 2015", който е част от изложението.

Продажбата на пакетите ще се извършва от туроператорите, опериращи в комплексите Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, така и в самия град Варна. Вече има проведени разговори с големите немски, полски, румънски, руски и украински туроператори да включат събитието в техните програми и инфопакети.

Събитието съчетава традиционното с новаторското, културното наследство от различен ъгъл (развитието на българската кухнята), повишавайки интереса към културно-историческо наследство с нов интересен разказ за традициите в региона. Това от своя страна ще предизвика интереса и повиши посещаемостта на събитията по време на форума от българските и чуждестранните туристи.

В програмата на фестивала са включени тематични семинари, свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия и други актуални теми, посветени на културния, винения и кулинарния туризъм.

В трите дни на фестивала се организират тематични гурмеобяди и дегустации (от 12:00 до 19:00 часа). Темите са посветени на продуктите от български произход с представянето им, както в нов, така и в традиционен прочит. Тематични семинари за участниците са свързани с дегустация на вина и кулинарни изделия, а представянето на техниките на готвене е от признати шеф-готвачи от България и по света.