Започва нов прием по програмата за младежка заетост

Парите

26-05-2015, 16:21

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Намален е броят на документите, които трябва да бъдат подадени

Стартира нов прием по набиране на заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места по схема "Младежка заетост". Агенцията по заетостта, в качеството си на конкретен бенефициент по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 2014BGО5М90PО01-1.2014.001 - "Младежка заетост", информира работодателите, че могат да подават заявки за включване в схемата.

Заявките се подават по улеснен за работодателите образец, утвърден за новия прием от Управляващия орган. Процедурата по одобряване на заявките се извършва текущо, за разлика от предишния прием, с цел да се избегне забавяне при подбора и оценката на работодателите.

Редуциран е броят на документите, които трябва да бъдат подадени, след одобрение на заявката, при определяне допустимостта на работодателя с цел сключване на договор за заетост.

Работодателите могат да подават заявки за свободни работни места, като същите ще се обработват текущо по реда на тяхното постъпване. Заявки могат да се подават до 31.12.2015 г. или до изчерпване на финансовия ресурс по схемата.

Финансирането на дейностите по схемата за София–град и страната е от два различни източника – Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост.
Към момента финансовият ресурс за разкриване на работни места на територията на София-град е изчерпан. Работодателите могат да подават заявки за разкриване на работни места на територията на София-град, но безработните младежи следва да бъдат регистрирани и насочени от бюрата по труда на територията на София-област или страната.

Схемата е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014 -2020 и се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Тя ще осигури стаж и обучение на работното място на 8000 младежи на възраст до 29 години включително.

Схемата "Младежка заетост" дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления:

Стажуване: Работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа;

Обучение по време на работа: По време на работния процес тече и обучение на служителя по определена професия или специалност, като за целта се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на включения в обучение по време на работа младеж.