Социалното министерство ще плаща милиони на чиновници за кухи проекти

Парите

26-05-2015, 07:54

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Близо 45 млн. евро от новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" отиват за дейности, които са по принцип част от задълженията на администрацията

На фона на драстични проблеми на пазара на труда и лобиране до последно за по-висок бюджет за оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" социалното министерство се кани да плати милиони левове за кухи проекти на администрацията. Някои процедури вече са открити. От обявленията става ясно, че администрацията ще получи милиони за изпълнение на дейности, които са част от задълженията й. Най-ниската стойност на обявените до момента проекти е за 1 999 980 лв., като срещу тази сума ще се пише анализ за оценка на законодателството за интеграцията на малцинствата с фокус ромите и ще се изготви система за мониторинг.

Това става ясно от обновената индикативна програма за изпълнение на проекти по "Развитие на човешките ресурси" през 2015 г. Това е първата одобрена от ЕК оперативна програма за новия период, с най-голяма готовност за стартиране на дейностите.

От публикуваната от социалното министерство справка за проектите, които ще се реализират тази година, става ясно, че бюджетите са, меко казано, притеснителни. Така например Комисията за защита от дискриминация ще получи 3.5 млн. лв. за провеждане на социологическо проучване, което да идентифицира кои са най-силно засегнатите от риск от дискриминация групи. С парите щели да се изготвят и инструменти за установяване и предотвратяване на дискриминацията, ще се обучават служители, ще се прави мониторинг за спазването на антидискриминационното законодателство, ще се пишат наръчници. За сравнение - годишният бюджет на Комисията за защита от дискриминация за 2015 г. възлиза на 2.09 млн. лв., или с 1.5 млн. лв. по-малко от предвиденото финансиране по един-единствен проект.

По 2 млн. лв. ще получи тази година и самото социално министерство, както и секретариатът към Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. Срещу сумата от 2 млн. лв. министерството ще разработва или актуализира (посочени са като алтернатива) финансови модели за остойностяване на социални услуги, които предстоят да се делегират от държавата, ще се въвежда моделът "парите следват клиента", ще се пишат предложения за промени в нормативната уредба, ще се пише анализ за предоставяните социални услуги на уязвими групи. За тези дейности чиновниците по принцип получават заплати.

Общо 5.7 млн. лв. ще получи и Главната инспекция по труда - с 3 млн. лв. ще разработва вътрешна система за обучение и контрол на знанията на служителите, а 2.7 млн. лв. - за създаване на база данни на рисковите обекти и на система за оценка на риска и планиране на инспекционната дейност.

Най-солиден като финансиране е съвместен проект между агенцията за социално подпомагане и агенцията по заетостта - за изготвяне на съвместни центрове за заетост и социално подпомагане. По този проект обаче ще се плаща за ремонти и оборудване, а не само за анализи. Отделно от парите за повишаване на институционалния капацитет по оперативната програма има предвидени и други 37.7 млн. евро техническа помощ, които ще се дават за по-доброто управление на програмата и за подобряване на капацитета на бенефициентите.

Както "Сега" писа, за бюджета на оперативна програма "Човешки ресурси" до последно имаше война заради конкуренцията за средства с друга оперативна програма - "Добро управление", по която ще се финансират проекти за повишаване на институционалния капацитет. В последния момент, след силен натиск от страна на бившия министър Хасан Адемов, бюджетът на социалната програма бе завишен с 80 млн. евро за сметка на намаляване на бюджета на "Добро управление". Тогава не се разбра за какво точно ще отидат допълнителните средства, но при окончателното одобрение на програмата се оказа, че и след прехвърлянето им половината от извънредната сума е отишла в администрацията. Така според окончателния бюджет на програмата за проекти за повишаване на институционалния капацитет ще отидат около 38.5 млн. евро, като това е единствената оперативна програма с предвидено подобно финансиране извън възможността за получаване на средства за чиновниците по програма "Добро управление". Заедно с националното финансиране парите стават 45 млн. евро.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

За риск от забавяне в дейността на министерствата покрай усвояване на ресурса от ЕС за повишаване на институционалния капацитет е предупредил миналата седмица и вицепремиерът Томислав Дончев. На заседание на съвета за административна реформа, на което е била представена програма "Добро управление", Дончев е изтъкнал изрично, че изготвянето на анализи следва да става максимално бързо. За повече съдържателност на проектите е призовал и финансовият министър Владислав Горанов. Наличното финансиране по програмата е 336 млн. евро, 50.4 млн. евро са национално съфинансиране.

КОНКУРС

Селфита с магистрала "Калотина - София", Северната скоростна тангента на София, театър в Бобов дол, фитнес в Благоевград, пешеходната зона в Плевен, на пътеката към Чудните мостове... Това са част от селфитата, които вече се състезават в конкурс "Направи Selfie с европроект". Той призовава българите да си направят снимка с проект, финансиран с европейски пари, и да я публикуват във "Фейсбук". Гласуването за снимките е само в социалната мрежа, а победители ще са събралите най-много лайкове. Наградите са тридневно пътуване за двама до Брюксел за първо място, таблет за второ място, а за трето - тридневно посещение на проекти в Бургас. 201 са участниците, а засега сред фаворитите на гласувалите е снимка на сградата на дом за деца "Лудогорие" в Исперих с 451 лайка.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен