Шкорпиловци грейна с нова крайбрежна алея

Туризъм

25-05-2015, 11:56

Снимка:

Животът в Чифлика

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На юг от Варна стягат приказни плажове за летния сезон

Движението на автомобили по алеята е двупосочно, изградени са и 32 паркоместа

Шкорпиловци вече има съвсем нова крайбрежна алея. Така се сложи край на лавирането на хора и автомобили по разбития асфалт и зейналите кратери в него от центъра на курортния комплекс до последната почивна станция – на БТА. От община Долни чифлик уточняват, че не става дума за допълнително асфалтиране на плажната ивица, а за възстановяване на съществуващата алея. Тя е дълга 980 и широка 6 метра. Започва от кръстовището в централната част на курорта край плажа и в южна посока достига до почивната станция на БТА.

Движението на автомобили по алеята е двупосочно, като ширината на пътното платно е 4,5 м и то е обособено от северната част. Изградени са и 32 паркоместа. За пешеходците по цялото протежение на алеята към плажа е построен тротоар с ширина 1,5 м. В определени участъци са направени габиони за укрепване на пътното платно и са поставени стоманени парапети за обезопасяване придвижването на пешеходците. Движението по алеята е регулирано с пътни знаци и през активния сезон за тяхното спазване ще се грижи патрул на КАТ. Така от общината се надяват да предотвратят превръщането алеята в крайбрежен паркинг и да не допуснат задръствания заради недобросъвестни шофьори. По цялото протежение на реановираната алея има модерно парково осветление.

"Това е една дълго чакана придобивка за жителите на община Долни чифлик, които използват масово плажа на Шкорпиловци за летен отдих, както и на летовниците, които идват тук всяко лято. Новата алея ще осигури комфортно придвижване на почиващите и обслужващия персонал до почивните станции, базите и бунгалата, на чиито паркинги те ще могат да паркират колите си. Надявам се и всички да се възползват от възможността за разходки пеша по новия тротоар на път за плажа, а не да се изкушават да го правят непреманно с автомобилите си и да превръщат пътното платно и тротоара в крайбрежен паркинг", заяви кметът на община Долни чифлик Борислав Натов.

Възстановяването на крайбрежната алея на Шкорпиловци струваше 479 953,90 лв. без ДДС. То бе извършено след спечелен конкурс от "Хидрострой" АД – София. Парите бяха осигурени по Договор за безвъзмездна финансова помощ №253/06.11.2013 г., сключен между община Долни чифлик, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Местна инициативна рибарска група "Бяла – Долни чифлик – Аврен" в рамките на Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство".

Плажната ивица на Шкорпиловци при устието на реките Камчия и Фъндъклийска е най-голямата по Българското Черноморие. На територията на община Долни чифлик тя е дълга 9,7 км. Активният почивен сезон през лятото продължава повече от 115 дни - от средата на юни до края на септември. През 2013 г. в курортния комплекс са били реализирани 38 703 нощувки, а през 2014 г. - 51 083.