Цената на черешите се срина до 90 стотинки на едро

Оказва се, че тази година ягодите са сериозен конкурент на ранните череши

Цената на първите български череши падна до 90 стотинки за кило на борсата. "Реколтата е добра, но пазарът се срина. И докато се говореше, че черешите вървят по 6 – 10 лева на дребно, в момента производителите реализират стоката си по левче, но при затворени пазари възможностите не са много", съобщи за "Монитор" Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. Освен това се оказва, че тази година ягодите са сериозен конкурент на ранните череши.

В момента страната е залята с вносни ягоди от Турция и Гърция, вече излиза от градините и българската продукция. Друга причина за слабата реализация и ниската цена на родното производство е вносът на ранни череши от Гърция, които са тип хрущялка. Тези плодове са по-трайни, по-едри и търговците ги предпочитат, независимо от високата им цена – 4 лева за кило на борсата. Досега нашите производители са предлагали череши от сорта "Ранна черна", които са дребни и меки. Точно те вървят за стотинки на едро, а по пазарите особено в районите с много черешови градини може да се намерят за два лева, докато в столицата не падат под 4 – 5 лева.

Заради затворения руски пазар нашите овощари ще пропуснат износ за 7,2 млн. евро, сочат разчетите на специалистите от бранша. През миналата година по време на кампанията за Москва заминаха около 200 тира по 20 тона всеки, като цената за килограм череши за износ бе 1,8 евро за кило. Тази година обаче родните производители няма да изнесат и една черешка в Русия. "Неблагоприятната ситуация с руския пазар ще се усети и от производи-телите на кайсии, праскови и малини, които също са доставяли там", каза още Трифонов.

Очаква се скоро да започнат да ни наобикалят други търговци от чужбина. Румънците, които пътуваха по няколко пъти в седмицата с микробуси до нашите борси обаче ще намалеят, защото овощарите от другата страна на Дунав са създали през последните години големи черешови масиви. В момента стопаните се готвят да изнасят в Германия, но това изобщо няма да е лесно, като се има предвид, че тази страна също е голям производител. "Ние изнасяме успешно във федералната република, само ако пропадне тяхната реколта.

Има вероятност това лято да се отвори английския пазар, каза още председателят на съюза, който също е голям производител. Освен това има добри новини от бизнес делегацията, която беше в Катар, за проявен интерес към нашите плодове. Навремето е правен износ със самолети за тази държава. Изобщо целият арабски свят е алтернатива за нашите производители, надява се той.

Сред най-големите производители на череши в ЕС са Испания, Франция и Италия. Освен това голямо производство имат също така Гърция и Германия.

Отглеждат се на най-големи площи в страната

В България има най-много овощни градини с череши. Общо на 6256 хектара се отглеждат череши, а на още 958 хектара има вишни. Това на практика е над една четвърт от всички плодни градини у нас.
По предварителни данни на аграрното министерство през миналата година у нас са получени 33 293 тона череши и 3 776 тона череши. Друг сериозен дял в производството на плодове заемат сливите и джанките, които се отглеждат на почти 5 хил. хектара, следват ябълките, от които реколтата е почти 55 хил. тона и прасковите и нектарините, при които общият добив е над 30 хил. тона.