Цените по морето се сринаха - до 20% по-евтини нощувки

Животът

22-05-2015, 08:38

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Настаняват безплатно децата до 14-годишна възраст

Лято с достатъчно туристи, но с минимум или нулева печалба очакват хотелиерите по Северното Черноморие. Дори луксозните бази на първа линия са свили цените от 10 до 15% и все още имат вакантни стаи за топсезона заради очаквания масов бум на заявките last minute на ключови пазари като Русия и Украйна.

"Още от зимата някои колеги рязко смъкнаха цените, а и вече масово увеличават възрастта за безплатно настаняване на деца от 11-12 до 14-15 г., за да са конкурентни на офертите от Гърция и Турция. Така че дори на финала на сезона някои да отчетат леки ръстове на броя нощувки, приходите ще са значително по-малко", коментира Илко Запрянов, търговски директор на "Св. Св. Константин и Елена" АД.

С пищно тържество, цветен базар и курбан вчера дружеството откри официално летния сезон в едноименния и най-стар български морски курорт. Засега хотелите на холдинга отчитат само 3,3% по-малко заявки от същия период на миналото лято, тъй като опразнената от руснаците ниша е била почти запълнена от множество по-малки алтернативни пазари. "След 10 години застой се връщат французите. Нови договори имаме с туроператори от Иран, Ливан, Кувейт, Израел, Белгия, а и поляците ще са повече. Който не е потърсил отрано алтернативни пазари, ще изкара инфарктно лято", прогнозира Запрянов.

На Златни пясъци цените на почивките също са понижени, потвърди председателят на Съюза на хотелиерите в курорта Георги Щерев. "В различните обекти поевтиняването е различно, но най-общо варира от 10 до 20%. Въпреки това, въпреки ръстовете на някои други пазари и очакванията за масови заявки в последния момент, няма как да се компенсира отлива на пазар ОНД", категоричен бе Щерев. Според него голяма част от хотелите в комплекса действително са вдигнали възрастовата летва за безплатен престой на дете. Преди година-две максимумът за тази екстра бе 11-12 г., а сега е 13-14 г., от което неминуемо се намаляват приходите.

На Слънчев бряг обаче отстъпките вече са само за оферти last minute. Те стигат до 25% от редовната цена на пакетите. Големите бонуси са били при ранните записвания, които вървяха до 30 април. При тях цените били с до 30% по-ниски, каза Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.Тя допълни, че в цял свят възрастта на децата, за които почивката излиза без пари, когато са с двамата си родители, е до 6 години. "В Турция също е така. В Слънчев бряг, както досега, максималната възраст за настаняване на дете безплатно е 12 г.", обясни Иванова. Летният сезон в Слънчев бряг ще бъде открит официално на 12 юни.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"