Икономическа полиция поема изтичането на матурата

Животът

22-05-2015, 08:04

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Завъртяха бизнес с матурите

При доказан теч по вина на служител ще се вземат съответните мерки

Икономическа полиция ще разследва изтичането на информация за матурите, обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В сряда - деня на първата матура по български език и литература, тв репортажи показаха как отговорите могат да бъдат купени. Репортер на Нова тв се сдоби с тях час след началото на изпита срещу 100 лв.

"Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност", коментира зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя бе категорична, че във ведомството са взети изключителни мерки за сигурност. Вариантите са генерирани в 5,30 ч. сутринта. Преди изпита, чийто старт бе в 8 ч., избрания са знаели единствено тя, министърът и още 5-6 души, двама от които са представители на МВР.

След 8 ч. вече всички квестори в залите знаят какво има на изпита. Броят им на двата изпита в сряда - за седмокласниците и за зрелостниците, беше около 10 000 - по двама в зала и по коридорите.

Министър Тодор Танев обясни, че първо трябва да има яснота по случая. Ако се докаже изнесената в медиите информация, ще бъдат взети всички мерки. "Ако сте прави, наказания ще има, много лошо ще бъде", обърна се Танев към репортерите, събрали се за отбелязването на 24 май в Академията на МВР. На въпрос при какви обстоятелства трябва да се анулира матурата, професорът каза: "Ще видим." По-късно МОН създаде работна група и разпространи съобщение, че при доказан теч по вина на служител на министреството ще се вземат "предвидените в законите административни и дисциплинарни мерки".

Скандал с изтичането на матурата по български гръмна и през 2010 г. в мандата на министър Сергей Игнатов, но изпитът не беше анулиран. Тогава се падна темата "Силата на словото в одата "Левски" на Иван Вазов". За изнасяне на темата бе уволнен служителят от просветното ведомство Асен Петров, но бе върнат на работа в МОН 2 години по-късно, след като ВАС отмени заповедта за уволнението му.