Съдът отмени увеличение на минималната заплата

Парите

21-05-2015, 07:45

Снимка:

в. Монитор

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кабинетът ще прегласува решението си идната седмица

Върховният административен съд отмени решението на кабинета за увеличение на минималната заплата от 1 януари 2015 г. Това съобщиха от Българската стопанска камара (БСК), които обжалваха скока на минималната заплата от 340 лв. на 360 лв. Работодателите атакуваха решението на кабинета с аргумента, че не е било обсъдено от тристранката, което е задължително според Кодекса на труда. В края на 2014 г. кабинетът реши да увеличи от 1-ви януари най-ниското възнаграждение в страната с 20 лв.

От 1-ви юли се очаква още един скок с 20 лв., с което минималната заплата ще стане 380 лв. Това предложение беше обсъдено само в Комисията по доходи и жизнено равнище към тристранката. "Обсъждането на нов размер на минималната заплата в комисията към тристранката не означава, че решението не трябва да се обсъжда в по-широкия представителен формат със социалните партньори", се казва в мотивите на магистратите. Сега правителството има 14 дни, за да реши дали да обжалва решението на съда.

"Това, което е решил ВАС, ще го приложим и ще видим как ще действаме в тази ситуация", обясни социалният министър Ивайло Кал­фин преди заседанието на Министерския съвет вчера. Малко по-късно от стенограма на заседанието на МС стана ясно, че правителството няма да обжалва решението на съда, а ще прегласува постановлението си още следващата седмица. "Коригирайте се бързо със синдикати и работодатели и на подпис го пуснете, за да действаме", съветва премиерът Бойко Борисов министрите на социалната политика и на финансите, става ясно от стенограмата. На предстоящото прегласуване вероятността синдикати и работодатели да си стиснат ръцете за увеличението на минималната заплата е малко вероятно.

Според бизнеса ръстът в заплащането ще доведе до фалит на малките фирми и до увеличение на безработицата. Според синдикатите обаче нарастването на най-ниското възнаграждение може да бъде дори по-високо от заложените 380 лв. от средата на годината. По закон кабинетът може да не се съобрази с мнението на социалните партньори, но е длъжно да обсъди предложенията си с тях.