Удължиха ремонта на центъра със 7 месеца

До 15 юни трябва да е готов пешеходният участък по бул. "Княз Борис I"

Срокът за приключване на модернизацията на централната пешеходна зона във Варна е удължен до края на годината, съобщиха за Varnautre.bg от общината. По план ремонтните дейности трябваше да приключат до 20 май тази година. Поради възникнали непредвидени обстоятелства обаче, а именно археологическите находки в центъра, които наложиха забавяне на дейностите, е отправено искане до Министерството на регионалното развитие и благоустройството за удължаване на срока, обясниха от общинската администрация.

Преди три дни ведомството е уважило искането и е одобрило анекс към договора за удължаване на срока със седем месеца. Отсрочката включва и изготвянето на отчет и съответната документация по проекта.

Независимо че ремонтът се удължава, през лятото в центъра ще бъде осигурен необходимият достъп за жителите и гостите на града, увериха от общината. До старта на сезона изпълнителят – обединението "Зебра Трафик" трябва да е приключил с нареждането на всички кръгове от павета на площад "Независимост". Най-късно до 15 юни трябва да е готов и пешеходният участък по бул. "Княз Борис I".

Както е известно администрацията си е поставила за цел по-пълно обновяване на територията около Ларгото. Намеренията на местната власт са след ремонта на центъра да започнат подобрения в посока към входа на Морската градина и по улиците "Преслав" и "Сан Стефано". За целта вече са изготвени необходимите документи и задания, като индикативната стойност на проектите за двете улици е около 2,5 млн. лева.

Целта е "Сан Стефано" и "Преслав" да станат пешеходни и да се превърнат в свързващо пешеходно звено между вече реконструираната ул. "8-и ноември", минаваща покрай Малките римски терми, с Големите римски терми и центъра.