Източната медицина официално стъпи във Варна

Животът

18-05-2015, 12:25

Снимка:

МУ- Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В Центъра ще бъдат лекувани заболявания на гръбначномозъчните коренчета, плексуси, главоболие, бронхиална астма, затлъстяване, язва, стерилитет и други

Първият у нас академичен център по източна медицина, който ще съчетава в своята дейност традиционната китайска и европейска медицина откриха днес във Варна. Той се намира в сградата на Медицинския колеж.

Освен лечение на пациенти с методите на източната медицина след прецизно поставена диагноза в Университетския център по източна медицина ще бъде провеждано и обучението по свободноизбираемата дисциплина "Чжен-цзю-терапия" за студенти по медицина в пети курс.

"Голямото достойнство на използваните методи е, че те мобилизират ендогенните (вътрешни) възможности на организма, което подпомага лечението и води до по-бързо възстановяване на пациентите", подчерта ръководителят на Центъра проф. д-р Негрин Негрев и директор на Медицинския колеж във Варна.

Освен китайски масаж – точков, частичен или на цялото тяло, фитотерапия, хомеопатия и различни вербални релаксиращи техники, ще се прилага и "чжен-цзю" терапия. Този вид древен способ на лечение включва съчетаване на два метода – чжен (акупунктура) и цзю (нагряване) с мокса. Сред прилаганите методи ще бъде и т.нар. "су-джок" терапия, въведена в края на XX-век от южнокорейския професор д-р Пак Же Ву (от "Су" – ръка, и "Джок" – крак). Тя представлява също акупунктура, но, за разлика от китайската, се използват специални малки игли, които се поставят на пръстите на ръката и крака на пациента, откъдето идва и названието на метода. Тази акупунктура се счита за едно от най-големите открития в областта на медицината на XX век. ЧЖЕН-ЦЗЮ и СУ-ДЖОК терапите могат да се прилагат както едновременно, така и в комбинация с всички други терапевтични методи на европейската медицина, уточниха специалистите от Центъра.

В Центъра ще работят представители на академичния състав на университета - двама лекари, специализирали в Руската медицинска академия за следдипломно обучение и в Санкт-Петербургската медицинска академия за следдипломно обучение, четирима асистенти, кинезитерапевти.

"Свидетели сме през последните 50 години на непрекъснато нарастващ интерес към традиционната китайска медицина. Безспорният положителен резултат от прилагането на акупунктурата позволи промяна в законодателството на редица държави, особено след като науката "преведе" на езика на медицината на XXI век редица нейни понятия и концепции, които бяха неразбираеми и пораждаха притеснение и резерви", допълни още проф. Негрев. Това от своя страна позволява използване на методите на източната медицина паралелно с методите на европейската медицина. Не са малко и висшите училища в Европа и САЩ, в които тези методи се изучават, особено по време на следдипломна квалификация.

В Центъра ще бъдат лекувани различни заболявания - на гръбначномозъчните коренчета, плексуси и периферни нерви, главоболие (мигрена и тензионно главоболие), както и ранно слединсултно състояние, хроничен бронхит, бронхиална астма, затлъстяване, язвена болест, улцерозен колит, дразним колон, хормонално обусловено безплодие (стерилитет), менструални и сексуални разстройства.

Лентата на новия център преряза ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, а водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Цветан Флоров.