Стара яхта става атракция на сушата

Атракционна зона на пристанището няма да има

Стара яхта, собственост на Пристанище Варна, ще бъде предоставена на общината, за да бъде превърната в атракция. Става дума за 11,5-метровия еднотонник "Булкон Стар", който е сред 17-те яхти на порта, досега стопанисвани от яхт клуба "Кап. Георги Георгиев". "Булкон Стар" е печелила световен шампионат през 1979 г. На 30 юни 1986 г. българската яхта пресича финалната линия на трансатлантическото състезание за двучленни екипажи като победителка в своя пети клас и 13-та в общото класиране.

Яхтата ще бъде външно реновирана и ще бъде позиционирана на суша. "Мястото, на което плавателният съд ще бъде поставен, ще се избере от местната власт, но при всички случаи ще бъде такова, че тя да се вижда и отвисоко", уточни шефът на Борда на директорите на Пристанище Варна Димитър Атанасов. 

За останалите 16 яхти на порта в момента върви процедура по оценяването им. Част от тях ще бъдат предложени за продажба, а за останалите ще се търсят наематели. Пристанището ще оперира само с една яхта - "Андромеда", която ще бъде предоставяна на яхт клубовета в града за участия в различни мероприятия.

По темата с отварянето на първо и второ кейови места за граждани и превръщането им в атракционна зона, Атанасов заяви, че теренът няма да бъде прехвърлен на общината, а приоритетно ще се развива пристанищна дейност, каквато била и позицията на транспортното министерство.

На територията ще се допускат варненци и туристи само при специални поводи и събития,  и когато в зоната няма активна обработка на товари. За целта ще бъде поставена плъзгаща врата, която ще може да се позиционира на различни места. Районът ще бъде освежен, като ще бъдат изчистени боклуците и ще се пренаредят паветата, които са със 100-годишна история.