Курортите край Варна са готови за сезона

Туризъм

17-05-2015, 14:36

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

През тази година туризмът ще разчита и на българските летовници

На “Златни пясъци” вече работят над 20 хотела, в които има гости от Германия, Франция, Холандия и от Русия, съобщи БНТ. Повечето от тях са с индивидуални резервации. Хотелиерите прогнозират, че идващото лято ще е едно от най-тежките за бранша.

Очакванията на хотелиерите са свързани с много притеснения заради прогнозирания отлив на туристи от Русия и Украйна. По същото време миналата година на Златни пясъци е имало много повече гости от тези страни, докато сега те се броят на пръсти.

Стоян Маринов – Варненска туристическа камара: “Изчаква се. Това ще бъдат пазарите на записвания в последната минута, което означава, че някъде в края на юни, може би, ще има раздвижване, ще тръгнат и към нашите курорти”.
Притеснения има и за туристите от Беларус, 70 на сто от които идват по българското Черноморие с автобуси. Туроператорите неведнъж напразно са търсили съдействие от държавата заради високите цени на визите, които летовниците плащат, за да преминат през Словакия и Полша.

Гешо Любенов – туроператор: ”Там се дават безумни пари за визи. Карат ги задължително да нощуват – една нощувка на отиване и една на връщане, което излиза повече от 50% от цялата почивка, която им струва в България заедно с пътуването”.
Почивката на море през това лято няма да струва по-скъпо защото за да привлекат повече туристи, хотелиерите предлагат изгодни оферти.

Стоян Маринов: “Много хотелиери използват различни промоции дори за високия сезон, например стоиш 14 дни, заплащаш 10. Има доста интересни намаления за деца”.
През тази година туризмът ще разчита и на българските летовници.