Църквата почита днес Светите Баташки новомъченици

Животът

17-05-2015, 07:04

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Загиналите за православната вяра по време на клането през пролетта на 1876 г. бяха канонизирани през 2006 г.

Днес Българската православна църква отбелязва Събор на св. Баташки мъченици. Светите Баташки Новомъченици са български православни новомъченици загинали мъченически за православната вяра по време на баташкото клане през пролетта на 1876 г.
Баташките мъченици са канонизирани за светци най-напред от Българската старостилна православна църква на 17 май 2006 година. Първата икона, посветена на тях, е нарисувана в манастира Св. Велика Княгиня Елисавета в Етна, Калифорния, САЩ специално за канонизацията им през 2006 г. Идеята за подобна икона се е родила през 2004 г. в България.
На заседание през март 2011 г. Светият Синод на Българската православна църква също решава да канонизира за светци Баташките новомъченици. На 3 април 2011 г. в храм-паметника "Свети Александър Невски" по време на Света литургия, отслужена от негово светейшество българския патриарх Максим Български, новите български светци, избити през 1876 г. в църквата в Батак са канонизирани и от Българската православна църква.

От имената на Баташките мъченици са запазени само тези на местните свещеници Петър и Нейчо, великомъченика Трендафил Тошев, както и на някои от избитите в Батак - Иван, Илия и др.