Нов център помага на 1000 деца и родители

Мисия Варна

15-05-2015, 13:39

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов център за социални услуги заработи във Варна

В социалното звено са инвестирани 1,7 млн. лв.

Нов общностен център за деца и семейства отвори врати във Варна. В него социални работници ще помагат на деца от 0 до 7 г. и на техните родители, като ще се работи в няколко основни направления - формиране и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, здравни консултации, юридическа подкрепа, ранна интервенция на уврежданията, индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания и др.

"Радвам се, че днес откриваме резултата от един успешно реализиран проект, въпреки трудностите. Новият център, който ще бъде ползван от над 1000 потребители, е още една придобивка в социалната програма на Община Варна, която ние успешно надграждаме, защото е важно да бъдем полезни за хората със специфични потребности", каза кметът Иван Портних на откриването на сградата на ул. "Кап. Райчо” 103-А.
"Това бе много измъчен проект, който завърши прекрасно. Общностният център е реализиран по проект за социално включване, финансиран със средства от Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 1 679 930 лв. Съфинансирането от Община Варна е 109 248 лв", обяви Любомира Комитска, ръководител на проекта. Първият етап – изграждане на филиал на ЦДГ "Теменужка", стана факт през пролетта на 2013 г.

Още снимки виж тук!

За първи път услугите, които се предлагат в центъра, са комбинирани – здравни и социални, обясни заместник-кметът д-р Лидия Маринова. "Друг важен момент е, че ще има активна работа на терен – социални и здравни медиатори ще посещават хората по домовете, за да им оказват подкрепа. Ще се работи с бременни жени с цел ранна интервенция на заболяванията, въвеждаме и нова услуга – семейно планиране”, допълни тя.

До края на лятото Община Варна ще реализира 56 социални услуги, като новите са 7-те центъра за настаняване от семеен тип, дневен център за работа с деца с психични проблеми, консултативен кризисен център към "SOS семейства в риск".