Валят сигнали за бездомни песове, кучкарникът все още е затворен

Животът

14-05-2015, 10:11

Снимка:

VarnaUtre.bg/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

За съжаление част от гражданите възприемат лаенето на кучетата като агресия. Както казвам аз, животното не може да кукурига, то лае, коментира заместник-кметът по сигурността

Вече повече от 3 месеца общинският приют за бездомни кучета в село Каменар продължава да не изпълнява част от дейността си. Не се приемат и кастрират кучета, а причината са няколко случая на бруцелоза. Последните резултати от кръвните проби показват наличие на заболяването при 6 кучета. Очаква се обаче категорично потвърждение на диагнозата, преди животните да бъдат евтаназирани. Това съобщи за ДарикТодор Иванов - заместник-кмет по сигурността и обществения ред в община Варна.

Дейността на приюта за бездомни кучета в село Каменар бе ограничена в края на януари. Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) издаде предписание кучкарникът да преустанови прибирането на животни от улицата, заради случай на заболяло животно със съмнение за бруцелоза. По указание на ОДБХ бяха взети кръвни проби на всичките 108 кучета в приюта. След изследване в лаборатория в Сливен се оказа, че с бруцелоза са 16 кучета. Повторните изследвания, този път в София, показват заболяването при 6 от кучетата. За категорично потвърждаване на резултатите, кръвните проби на животните се изследват в референтна лаборатория във Франция.

Бруцелозата не се лекува и животните, които са доказано болни, се евтаназират, обясни Иванов. А изследването във Франция се прави по инициатива на софийската лаборатория, за 100-процентова категоричност на резултатите.

Изключено е болните кучета да са се заразили от първото заболяло от бруцелоза, тъй като то е било своевременно изолирано. Най-вероятно животните вече са били заразени при постъпване в кучкарника.

"Зараза вътре в приюта няма как да се разпространи и не сме го допуснали", категоричен бе Иванов. Той уточни, че всички болни кучета със съмнения за бруцелоза са в изолатор. В момента, в който станат ясни резултатите от изследването във Франция, процедурата по евтаназиране ще бъде осъществена бързо и работата на приюта ще бъде възстановена в пълен обем.

Докато кучкарникът не изпълнява пълния си обем от дейности, бездомните животни, особено в крайните квартали, се увеличават. През последния месец се забелязва бум на уличните кучета във Варна. Последните сигнали са от "Аспарухово" и "Галата". Повече бездомни кучета са забелязани и в "Младост", посочи зам.-кметът. Според него увеличаването на броя на скитащите четириноги се дължи не само на ограничената работа на общинския приют. Много варненци изоставяли домашните си любимци За това гори фактът, че много от кучетата не са маркирани. Вероятно част от кучетата са от други общини, за което се съди от появата им основно в крайните квартали.

"Няма как да предотвратим влизането на животни от други общини. Тук градът е голям, има възможност за повече храна, нормално е, животното търси къде да живее по-добре и затова се увеличават в града", коментира Иванов.

В кучкарника се получават сигнали и за агресивни улични животни. Въпреки че е преустановена част от дейността на общинския приют, там могат да бъдат прибрани агресивните кучета. Нито едно агресивно куче не е прибрано. След проверка на място се установява, че кучето не е агресивно, а само лае.

"За съжаление част от гражданите възприемат лаенето на кучетата като агресия. Както казвам аз, животното не може да кукурига, то лае. Това е нормално за кучетата. Вероятно има и агресивни улични животни. Правим всичко възможно да избягваме инциденти", категоричен бе заместник-кметът по сигурността и обществения ред.