Етно пазар във Варна събира традициите на Североизтока

Животът

13-05-2015, 11:23

Снимка:

Mall Varna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Mестни производители ще предлагат дегустации на традиционни за българската кухня продукти и храни

Почитателите на българските традиции имат шанс да се докоснат и до автентичния дух на българския Североизток. Неделнен Етно пазар всяка седмица ще среща жителите и гостите на морската столица с народните занаяти, специфичните храни и рецепти, етнографията и фолклора на общините от региона на Варна, Добрич, Силистра и Шумен.

Посетителите ще могат да видят и да си купят изделия, изработени на ръка от автентични тъкани - текстил и плетиво, които българката е изработвала за домашна употреба през вековете. Майстори-занаятчии ще демонстрират в импровизирани работилнички как нашите баби са правели черги, килими и нетъкан текстил – плъсти, как парче дърво се превръща в изящна картина или сувенир, как се изработват цървули и калпаци или се гравират кожени изделия.

Уникати от керамика, дърворезба, иконопис, кожарство и други стари занаяти ще има на Етно пазара, а местни производители ще предлагат дегустации на традиционни за българската кухня продукти и храни – краве, овче и биволско кисело мляко, суджук и още ред деликатеси от кухнята на региона.

Живи етнографски кътове ще представят богатството и разнообразието на традиционната култура на Североизточна България. Атмосферата ще се допълва от стари предмети от бита и покъщнината на българите в миналото и фолклорна програма, представяща автентични народни песни, танци и обичаи от съответния етнографски регион. Общините също ще се включат в неделния Етно пазар с презентация на културно-историческите, природните и туристическите забележителности, които могат да бъдат видени на тяхната територия.

В премиерното издание на неделния Етно пазар – на 17 май, гостите ще се уверят на място в уменията на дърворезбари, кожари и тъкачи, които ще в своите пренесени работилнички ще изработват изделия пред очите на посетителите. Занаятчиите ще предлагат български шевици, съдове от глина, керамика и ковано желязо, тъкан и нетъкан текстил, творби от кожа и дърворезба, "ваяшки" накити от региона на Аврен, вълчидолски цървули и калпаци и дори уникални гайди – копие на живи ярета.

Посетителите ще могат да опитат и да напазаруват за трапезата вкъщи биволски млечни и месни деликатеси, кози продукти, тахан халва и мед, домашно вино, конфитюри, сладка, плодови сокове, нектари и сладки лакомства по местни рецепти. За градуса на настроението ще се погрижат самодейците от читалищата във Вълчи дол и в добричкия квартал "Рилци", а символичен домакин на първия Етно пазар ще бъде община Добрич.

Часовникът, който ще завърти времето назад и ще ни пренесе в селца и махали, където опазените стари традиции са част от ежедневието на хората и до днес, започва да тиктака на 17 май, а мястото, откъдето ще тръгне машината на времето, е Пазарът на Мол Варна.